1. Programul de Asistență pentru Fermierii Neprivilegiați 2KR și PAC
Obiectivul programului este de a sprijini fermierii neprivilegiați din Republica Moldova prin facilitarea accesului la tehnică agricolă și echipamente necesare pentru modernizarea și eficientizarea activităților agricole. Beneficiarii eligibili sunt solicitanți care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
- sunt fermieri ale căror exploatații sunt situate în Republica Moldova și desfășoară activități agricole conform Legii nr. 71/2023;
- sunt persoane juridice sau întreprinderi individuale (inclusiv gospodării țărănești) înregistrate;
- nu sunt în proces de insolvabilitate;
- nu au datorii față de Agenție;
- nu au restanțe față de bugetul public național. Acest criteriu nu se aplică în cazul cererilor de cumpărare în rate a tehnicii agricole și echipamentelor, care au fost retrase și se află în stocul Agenției.
2. Programul Dezvoltării Sistemului de Irigare la Scară Mică (PDSISM)
Obiectivul programului este de a îmbunătăți accesul fermierilor la echipamente moderne de irigare, pentru a spori productivitatea agricolă și eficiența utilizării apei. Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească criterii similare cu cele de mai sus. Suplimentar, valoarea finanțării din mijloacele alocate în cadrul prezentului Regulament constituie o sumă maximă de 5 500 000 lei per beneficiar, iar în cazul în care solicitantul deține deja calitatea de Beneficiar activ (beneficiar al cărui contract de vânzare-cumpărare în rate nu a fost achitat integral) în cadrul procedurii de vânzare-cumpărare în rate a echipamentelor de irigare în cadrul Programului dezvoltării sistemului de irigare la scară mică, valoarea ofertei prezentate nu va depăși diferența dintre suma maximă de finanțare de 5 500 000 lei și soldul creanțelor înregistrate de Beneficiar față de Agenție în cadrul procedurii de vânzare-cumpărare în rate a echipamentelor de irigare în cadrul Programului dezvoltării sistemului de irigare la scară mică. Totodată, este necesară deținerea dreptului de proprietate sau alt drept real de folosință valabil și înregistrat corespunzător asupra terenului/terenului agricol unde intenționează să instaleze echipamentul pentru un termen de cel puțin 2 ani.
Detalii despre proiect: https://shorturl.at/tJYnx
3. Proiectul privind vânzarea – cumpărarea în rate a utilajelor destinate domeniului zootehnic
Obiectivul proiectului este de a sprijini fermierii din sectorul zootehnic în modernizarea fermelor prin achiziția de echipamente. Se aplică aceleași criterii de eligibilitate, cu un plafon de 2.000.000 lei și condiția apartenenței la o asociație profesională relevantă. Totodată, solicitantul trebuie să dețină dreptul de proprietate sau alt drept real de folosință valabil și înregistrat corespunzător asupra bunului imobil unde intenționează să instaleze utilajul destinat domeniului zootehnic pentru un termen de cel puțin 2 ani.
Detalii despre proiect: https://shorturl.at/Djz7J
4. Proiectul privind transformarea digitală în agricultură
Obiectivul este adoptarea tehnologiilor digitale de către fermieri pentru eficientizarea producției. Plafon maxim: 700.000 lei per beneficiar.
Detalii despre proiect: https://shorturl.at/ETUA1
5. Proiectul privind vânzarea – cumpărarea în rate a echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile
Scopul este de a susține fermierii în adoptarea tehnologiilor verzi (panouri fotovoltaice). Plafon maxim: 2.500.000 lei per beneficiar, plus necesitatea avizelor de racordare.
Detalii despre proiect: https://shorturl.at/pycVA
6. Proiectul Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol (MAME)
Finanțare exclusivă pentru producătorii agricoli care desfășoară activitate agricolă pe teritoriul ţării, ce include producţia, creşterea sau cultivarea de produse agricole, precum şi prelucrare primară/finită a produselor agricole, mulsul, creşterea şi deţinerea animalelor în scopuri agricole sau menţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu, agro-turismul.
Detalii despre proiect: https://shorturl.at/LCmIM