UE ACORDĂ 135 MLN EUR MOLDOVEI ȘI UCRAINEI. Bani planificați inițial pentru Rusia și Belarus

17 aug 2023
Comisia Europeană a decis să transfere 135 de milioane de euro din fonduri destinate dezvoltării cooperării internaționale cu Rusia și Belarus în perioada 2021-2027 către alte programe cu Ucraina și R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către Comisia Europeană, printr-un comunicat oficial.
 
Banii erau planificați inițial pentru  programele Interreg NEXT 2021-2027  cu Rusia și Belarus. Comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, a declarat:

Decizia de a anula cooperarea preconizată inițial cu Rusia și Belarus prin programele noastre Interreg este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Mă bucur că fondurile pe care le-am planificat inițial pentru această cooperare vor beneficia acum de programele UE cu Ucraina și R. Moldova. Acest lucru va contribui la consolidarea colaborării dintre regiunile UE și părțile interesate locale cu partenerii ucraineni și moldoveni.
 
Potrivit CE, această finanțare poate sprijini o serie de măsuri, inclusiv „Căile Solidarității” și dezvoltarea conexiunilor transfrontaliere de transport, servicii medicale, proiecte educaționale și de cercetare, scheme de integrare socială, precum și consolidarea capacității instituționale a autorităţilor de stat din Ucraina şi R. Moldova.
 
În urma agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și în conformitate cu măsurile adoptate de UE, în martie 2022, Comisia suspendase inițial cooperarea cu Rusia și aliatul său Belarus în cadrul programelor Interreg. Acest lucru a condus la redistribuirea a 26 de milioane de euro pentru a sprijini programele de cooperare cu Ucraina și R. Moldova. Această decizie redistribuie fondurile rămase din perioada 2021-2027 în același mod.
 
Comisia a decis, de asemenea, că regiunile din Finlanda, Estonia, Letonia și Polonia care trebuiau să participe la programe de cooperare cu Rusia și Belarus pot participa la alte programe Interreg existente.
loading ...