Dorina și Vasile Pencu din Beșalma, Comrat au decis că vor să crească vaci de lapte după mai mulți ani de muncă peste hotare. Au început de la 3 vaci, în prezent, au 42 de bovine. Majoritatea sunt de rasă moldovenească, acestea sunt mai rezistente, susține fermierul în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune NTV.
Dacă acum cinci ani, cumpăram cu 7 mii de lei o vacă, în acest an, am cumpărat câteva vaci cu prețul de 20 de mii de lei, povestește Dorina Pencu.
Anul acesta s-a dovedit a fi unul destul de complicat pentru crescătorii de animale. Dificultăți întâlnesc inclusiv la aprovizionarea cu hrană pentru iarnă. Fermierii spun că anul acesta, chiar și la preț mai mare furajele pentru animale sunt greu de găsit.
Anul acesta, din cauza secetei, nu aveam unde să paștem vitele, le țineam în fermă. Suplimentar, le dăm vacilor grâu, porumb și orz. Din furaje le dăm un amestec din lucernă, iarbă verde, fân și puține paie. Dar le dăm câte puțin. Dacă le dăm acum, nu vom avea cu ce să le hrănim la iarnă, menționează fermierul.
Soții Pencu vând laptele la o fabrică de procesare din Comrat cu 7 lei litrul. Dar susțin că prețul este unul foarte mic. Ei sunt în așteptarea subvenției de la stat pentru litrul de lapte. Fermierii spun că fără ajutorul statului nu se vor descurca.
Sperăm că statul ne va observa. Va fi o susținere bună pentru producătorii de lapte care în prezent sunt foarte puțini. Dacă lucrurile nu se vor schimba vom fi nevoiți să vindem animalele și să plecăm undeva pentru a câștiga mai mulți bani, altfel nu ne putem întreține. De exemplu, tot ce am câștigat anul acesta am investit în hrana pentru animale, combustibil și prelucrarea cerealelor, susține antreprenoarea.
Carolina Linte, Director executiv al Asociației Naționale a Producătorilor și Procesatorilor de Lapte susține că se va insista ca pentru crescătorii de vaci de lapte să fie menținute toate subvențiile oferite până acum și plus plățile per litrul de lapte.
Am avut careva reușite, mă refer la plăți directe pe cap de animal, care au fost introduse în 2020. În 2021, fermierii au primit peste 100 de milioane de lei subvenții, dar asta este foarte puțin.
Noi am înaintat să se mențină subvenția pentru construcția fermelor, subvenția pentru procurarea animalelor și plăți directe pe cap de animal plus plăți cuplate per kilogram de produs: lapte, carne etc.
Ca animalul să ofere cantități de lapte bune, are nevoie de condiții bune de întreținere, igienă, furajare. Aici este timpul să intervină statul.
Riscul ca importul de produse lactate să crească considerabil este unul mare, menționează Carolina Linte.
Unt și cașcaval noi importăm în cantități destul de mari, în jur de 40-60%. Unii din producătorii noștri încearcă acum să substituie aceste produse pentru că s-au mărit costurile de import și este un spațiu care ar fi putut mări profitabilitatea sectorului de procesare, dar pentru asta e nevoie de materie primă.
Noi nu ne isprăvim și nici o țară nu s-a isprăvit fără ajutorul statului. Noi am avut și mai este încă șansa de a substitui importurile, dar avem nevoie de intervenții directe, investiții în segmentul de producere și creștere, a declarat Carolina Linte.
Președintele Crescătorilor de Ovine și Caprine, Pavel Prisăcaru pledează mai degrabă pentru subvenția per litru de lapte decât pentru cea pe cap de animal. Acesta susține că subvenția pentru litrul de lapte de oaie sau capră ar trebui să difere de cea pentru litrul de lapte de vacă.
În acest an, avem 500 de lei pe cap de oaie/capră, dar sunt foarte multe probleme la acest proiect. Fermierii care nu sunt plasați pe teritoriul din extravilan nu pot să primească aceste plăți. Dar fermierii mari, majoritatea nu întrunesc această condiție, problema sunt hărțile localităților.
Subvenția per litru de lapte ar trebui să fie echitabilă, o vacă la 6 oi, așa se fac calculele. Sigur, nu cerem chiar 10, 12 lei, dar am vrea 5 lei, susține Pavel Prisăcaru.
De ce Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să înlocuiască subvențiile pe cap de animal cu cele per litru de lapte? Răspunde Valentin Roșca, șeful Direcției Politici în Sectorul Zootehnic al MAIA.
Ne propunem să lăsăm plățile directe per cap de animal doar pentru tineretul începând de la 3 luni. Poate le vom pune pe categorii: 3-6 luni, 6-12 luni și peste 12 luni. Pentru animalele productive vom scoate plățile directe per cap de animal. Suntem în faza de elaborare a regulamentului, cred că va fi o diferențiere între subvențiile pentru crescătorii de vaci și cei de oi și capre. Dar trebuie să ținem cont și de faptul că întreținerea unei vaci este mai costisitoare decât întreținerea unei oi sau capre. Vom elabora regulamentul în modul în care să stimulăm mai mult animalele înalt productive. S-ar putea ca animalele să fie împărțite pe diferite categorii, a declarat Valentin Roșca.