DEPUNEREA ELECTRONICĂ A CERERILOR DE SUBVENȚIONARE: mecanism susținut de agricultorii din Orhei

05 dec 2023
10 ateliere informative despre mecanismul de depunere a dosarelor on-line, alte 10 despre combaterea fenomenului coruptibil în instituțiile de stat, peste 150 de agricultori din raionul Orhei instruiți și 1000 de Ghiduri elaborate și distribuite în rândul membrilor rețelei Federației Agricultorilor din Moldova,(FARM): acestea sunt câteva dintre rezultatele obținute în cadrul proiectului ”Sporirea transparenței și diminuarea fenomenului coruptibil la obținerea subvențiilor în agricultură în raionul Orhei”.

Despre rezultatele activităților, dar și modul în care agricultorii văd mecanismul de depunere a cererilor pentru subvenționare s-au discutat la Masa Rotundă, evenimentul de închidere al proiectului, care a avut loc la 23 noiembrie.



Echipa FARM împreună cu partenerii de implementare - Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și ”OrhConsInfo”, agricultori și reprezentanți ai APL-urilor din Orhei și reprezentanți ai Centrului Contact au făcut totalurile activităților și totodată au dezbătut un document de poziție privind îmbunătățirea mecanismului de depunere a cererilor pentru subvenționare. Documentul de poziție conține o serie de recomandări, acumulate în urma sugestiilor venite de la agricultorii care au fost instruiți în cadrul atelierelor FARM.

Diana COȘALÎC, director adjunct AIPA a menționat că proiectul a fost unul care, deși a avut o durată mică s-a lucrat intens și cu rezultate bune: ”Platforma de depunere on-line a dosarelor există deja de câțiva ani, dar din cauza că AIPA nu are suficiente resurse, nici umane, nici financiare, n-a existat posibilitatea de a o promova în rândurile agricultorilor. Iar când a venit aceasta idee din parte FARM, ne-am gândit că este o soluție bună atât pentru noi, ca instituție, cât și o necesitate pentru agricultori. Depunerea On-line, favorizează atât diminuarea fenomenului corupției, cât și eficientizarea procesului de muncă al angajaților, dar și economisirea timpului agricultorilor.”

Directoarea AIPA i-a încurajat pe agricultori să folosească platforma începând cu luna februarie, când vor fi lansate apelurile pentru măsurile de sprijin complementare - deocamdată unicele disponibile pentru expedierea cererilor online. Datorită mecanismului, agricultorii nu vor mai fi nevoiți să stea la coadă în birourile regionale AIPA pentru depunerea cererilor și nu vor mai contacta direct cu angajații instituției, ceea ce va diminua riscul unor acte coruptibile, din ambele părți.



Agricultorii de asemenea sunt de părerea că trecerea la format electronic, este una utilă și necesară, Clavdia SAVIN, agricultoare a menționat: ”Îmi pare binevenită posibilitatea de a depune electronic. Majoritatea statelor europene expediază cererile în format On-line și se descurcă foarte bine, respectiv și noi o să reușim, mai ales dacă vor exista și alte instruiri de genul celor pe care le-au organizat FARM .

Cei prezenți la evenimentul de închidere au avut posibilitatea să contribuie la îmbunătățirea documentului de poziție, elaborat în baza solicitărilor venite din partea celor 150 de agricultori instruiți, beneficiari ai proiectului. Astfel, acesta conține patru solicitări e bază, privind îmbunătățirea mecanismului de depunere a cererilor pentru subvenționare și anume:

1. Adoptarea și implementarea mecanismului într-o formă unică de depunere a cererilor pentru subvenționare și anume, metoda On-line.
2. Elaborarea unui mecanism transparent și accesibil, prin care agricultorii să poată depună plângeri, în cazul în care le-au fost lezate sau nerespectate drepturile
3. Elaborarea unui Cod de Conduită pentru angajații AIPA
4. Informarea agricultorilor în timp util privind modificările procedurilor de subvenționare

Documentul a fost prezentat de Vasile POJOGA, manager de proiecte FARM, care a menționat că deși toate cele 4 recomandări sunt utile și necesare agricultorilor, totuși, cea mai importantă este adoptarea unui singur mecanism de depunere a cererilor și anume, cel On-line: ”Situația actuală creează confuzie în rândul agricultorilor. Momentan este disponibilă atât depunerea On-line, dar și cea fizică. Pentru agricultor este complicat să aleagă metoda potrivită și în același timp nu simte necesitatea de a se informa privind mecanismele noi. Respectiv, e nevoie de ajustat legislația, în așa fel, ca în următorii ani, să fie introdusă posibilitatea de a depune cererile pentru toate măsurile în format electronic, fără excepție.”
 
Conținutul documentului și recomandările prevăzute au fost dezbătute și ajustate în conformitate cu solicitările venite din partea agricultorilor prezenți la eveniment. Forma finală a documentului urmează să fie expediată Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. 

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
 
 
loading ...