EXPORTUL PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALIERĂ ÎN UE: Monitorizat de experții din Lituania prin Proiectul TWINNING

02 aug 2021
Din septembrie 2020 în Republica Moldova este implementat Proiectului TWINNING care presupune asistență tehnică din partea UE și care implică suport pentru trei instituții guvernamentale, ANSA, MADRM și AIPA.

Proiectul aprobă asistență tehnică pentru cinci componente, două dintre ele revin ANSA, mai exact domeniilor prioritare ale Agenției - exportului produselor de origine animală în Uniunea Europeană (carne de pasăre, ouă, produse lactare și produse compuse pe bază de lapte). Partenerul de proiect al ANSA este Serviciul Veterinar de Stat și pentru Siguranța Alimentelor din Lituania.

A trecut jumătate din perioada destinată Proiectului TWINNING, timp în care au fost desfășurate 22 de misiuni de asistență tehnică (15 în format online și 7 misiuni în format fizic) care au implicat evaluarea Procedurilor Operaționale de Sistem (POS) existente în cadrul ANSA. Acestea se referă la controlul oficial pe domeniul siguranței și calității produselor de origine animală, sănătatea și bunăstarea animalelor. La fel, au inclus revizuirea procedurilor de evaluare ale riscurilor în domeniul alimentar, ale planurilor de monitorizare a reziduurilor în produse de origine animală implementate de ANSA, ale produselor lactate și produselor compuse pe bază de lapte și ale legislației referitoare la identificarea și înregistrarea animalelor.

Vizite la sectorul avicol din țară

La fel, Experții Serviciului Veterinar de Stat și pentru Siguranța Alimentelor din Lituania împreună cu inspectorii ANSA au organizat șapte misiuni fizice care au inclus controlul oficial în unitățile din sectorul avicol potențial exportatoare, care vor fi vizitate ulterior de către echipa de Audit a Comisiei Europene în scopul evaluarii cerințelor pentru exportul produselor în Uniunea Europeană. Controlul se va desfășura până la finele anului curent. O altă vizită va fi cea de la unitatea de producere a înghețatei care intenționaeză să exporte produsele sale în UE. Au fost oferite recomandările relevante pentru operatorii economici din domeniul alimentar și au fost discutate detaliile pentru remediere. După implementarea tuturor recomandărilor oferite, operatorii vor fi gata să respecte toate cerințele UE.

Cu suportul proiectului TWINNING, în perioada mai-iulie 2021 au fost organizate patru instruiri privind aplicarea cerințelor legislației UE privind standardele de calitate pentru carnea de pasăre și ouă, circulația și exportul produselor compuse și a produselor compuse pe bază de lapte, prelevarea probelor în bază de risc la animale vii și produse de origine animal. Lista se completează cu cerințele privind sănătatea și bunăstarea animalelor (reguli de biosecuritate, programe de autocontrol și etc.) La instruirile organizate au participat 238 de inspectori ANSA, reprezentanții ai MADRM și 33 de reprezentanți ai operatorilor economici din domeniul alimentar.

Experții lituanieni au oferit suport și au împărtășit experiența lor bazată pe cele mai bune practici, pentru a consolida cunoștințele, capacitățile și abilitățile ANSA în aplicarea cerințelor legislației UE.
 
loading ...