ÎNTREBARE CĂTRE AIPA: UNDE-S SUBVENȚIILE PER CAP DE ANIMAL? Fermierii vor răspuns, oficialii găsesc scuze

05 aug 2021
Subvențiile per cap de animal care au făcut atâta tam-tam și care au încurajat zootehnicienii să aplice dosarele la Agenția de Intervenție și
Plăți pentru Agricultură (AIPA) începând cu sfârșitul lunii ianuarie, se pare, s-au rătăcit prin sertare. Termenul limită de depunere a solicitărilor  a expirat la 4 iunie și începând cu luna august banii urmau a fi achitați către fermele unde cresc bovine, ovine și caprine. Suntem deja în 5 august, dar încă niciun fermier nu a beneficiat de niciun bănuț și nici măcar anunțat despre data în care sumele solicitate și promise de stat vor intra în cont.  

AGROMEDIA a solicitat opinia fermierilor din zootehnie și a aflat că aceștea sunt gata să organizeze și o conferință de presă pentru a beneficia de cel mai neînsemnat răspuns din partea instituțiilor de profil.

Ana Pancrat din satul Goleni, Edineț, care deține o fermă modernă de creștere a vacilor cu peste 550 capete, rasa pură Holstein Freisian, ne-a comunicat următoarele: „La 4 iunie s-a finalizat apelul, la 4 iulie au expirat cele 30 de zile pentru verificarea dosarelor și din august urma să se producă achitarea. Cei de la AIPA nu ne răspund la telefon, suntem ignorați totalmente. De la MADRM ni s-a spus că Agenția duce lipsă de cadre și nu reușesc să proceseze toate dosarele. Până la urmă nu suntem atât de mulți, dar acesta este argumentul lor. Personal, am solicitat subvenții pentru 300 de capete, valoarea subvenției urma să fie de 2 mil. 800 lei”, ne-a spus Ana Pancrat.

Și Ludmila Catlabuga de la Soroca, fermiera care deține o fermă de vaci cu peste 100 de capete, solicitată de AGROMEDIA, s-a arătat destul de revoltată de tergiversarea achitării subvențiilor per cap de animal.

„AIPA nu poate să ne dea multe detalii sau nu suntem noi în drept să le sunăm direct. Fermierii, când ajung să obțină o informație, este destul de complicat. Ei abia acum au lichidat datoriile pentru 2020, personal săptămâna trecută mi-au fost livrați banii pentru anul trecut. Am depus dosarul în octombrie trecut, cum mai poți să-ți planifici vreo investiție?
În acest an va dura și mai mult. Și acest fond de subvenționare este foarte și foarte mic, dacă nu va fi majorat în cel mai scurt timp, nu cred că mai are rost să ne fie acordate subsidiile. Ne-au tăiat din facilități pentru femeile din zootehnie, cele 15 % în calitate de subvenție majorată, ca un bonus, erau bani care mă ajutau să stimulez angajații, să le ofer un premiu, un ajutor material. În august 2020 au fost efectuate modificări la legislație și când am depus dosarul în octombrie trecut,  cele 15% nu mai erau valabile și din suma totală mi-au fost scoase cca 100 mii lei. Au motivat că nu exista suficient fond de subvenționare pentru a achita toate solicitările.

Știu că au fost alocate 80 milioane lei celor din zootehnie, bani care sunt, dar, de fapt, nu-s. Suma a fost bugetată din fond, dar...

Au anunțat că în august, să vedem ce va urma. Știu că e lipsă de cadre la AIPA, nu că aș vrea acum să le iau apărarea, dar în oficiile teritoriale activează câte două persoane care sunt obligate să vină și să verifice fiecare fermă și animal, pentru care s-a solicitat subvenția. Cu bovinele e mai ușor, dar când e vorba de ovine și caprine? Fiecare animal îl posează, îl verifică în Registrul de Stat al animalelor. Ca volum de lucru, e foarte mare, cred că trebuie să existe o direcție aparte a plăților directe. Angajații nu fac față. Știu că abia acum două săptămâni au introdus online dosarele din teritoriu în baza de date republicană și de aici, de la Chișinău, urmează alte verificări. Posibil unele aleatorii, după Regulament se vehicula că vor merge din nou la fiecare solicitant. Din cele trei raioane - Șoldănești, Soroca și Florești – au fost recepționate 54 de dosare. Eu am 100 animale. Dar unii fermieri au și câte 500 de oi sau capre. Așteptăm”,
a menționat dna Catlabuga.

Ce spune ministerul?

Valentin Roșca, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a catității produselor de origine animalieră din cadrul MADRM, ne-a sugerat să-i întrebăm pe cei de la AIPA. „E atribuția lor. Din câte cunosc, încă nu au început achitările, pentru că ei trebuie să finalizeze examinarea dosarelor. Sunt mai multe probleme luate la un loc. Pe de o parte, AIPA nu dispune de suficiente cadre, sunt un șir de locuri vacante, iar pe de altă parte sunt foarte multe solicitări și nu doar per cap de animal, dar din toate domeniile agricole. Plus la asta, dat fiind că este primul exercițiu de subvenții per cap de animal, dosarele sunt destul de dificile, multă lume nu a intrat în esență ce anume trebuie să conțină mapa și le-au depus cu mici erori. Fiecare trebuie examinat în parte, angajații AIPA trebuie să vină la fața locului, să efectueze verificări și apar divergențe. Un pic se mai tărăgănează procesul, dar e în curs de achitare. O dată la două-trei zile solicit și eu informații ca să știu ce să le spun oamenilor.  

Au fost alocați 80 milioane, dar și aici e o problemă: din câte cunosc, solicitările depășesc cu mult suma respectivă. Dar se va soluționa”, ne-a dat asigurări dl Roșca.

AGROMEDIA a încercat să afle răspuns de la AIPA, dar am tot fost trimiși de la un angajat la altul, ca în ultimă instanță Serviciul de Presă să ne promită că va reveni cu un apel și ne va comunica informația solicitată. Dacă acest lucru se va întâmpla, vom reveni cu detalii.
 
loading ...