MOTORINA DIN ROMÂNIA: Lista a fost publicată, când ajunge ajutorul la fermieri?

27 apr 2021

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a publicat lista agricultorilor, care au avut de suferit cel mai mult de pe urma secetei din anul trecut și care vor beneficia de motorina acordată de România în calitate de ajutor material ( https://bit.ly/3ndlF8d). Potrivit datelor, cele 6 000 tone de combustibil vor merge către 3 416 fermieri din mai multe raioane ale republicii. Conform Hotărârii de Guvern Nr. 27 din 11 martie 2021, MADRM a stabilit lista beneficiarilor, iar AIPA urma să prezinte Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare, această listă.
 
Au trecut, așadar, aproape trei luni din ziua în care România a declarat că oferă agricultorilor moldoveni 6 mii tone de motorină, în calitate de ajutor material pentru pierderile suportate din cauza secetei din 2020. S-au vehiculat diverse cantități de motorină, unii experți declarând că antreprenorii ar putea beneficia de cca 25 litri la hectar. Surse de la AIPA au declarat pentru AGROMEDIA că, în baza formulei aplicate, s-au luat în calcul doi factori: gradul de afectare și suprafețele deținute, dar cantitatea de combustibil diferă de la un producător la altul.  
 
Portalul nostru a discutat cu doi beneficiari ai ajutorului acordat de România, care încă nu a trecut Prutul. Ei au menționat că nu au fost anunțați despre ziua când motorina va putea fi recepționată și utilizată pentru lucrările agricole, demarate încă la începutul lunii martie.
 
Pierderi de 7 milioane lei
 
Anatolie Bojenco este un fermier din satul Frasân, raionul Dondușeni. Împreună cu familia, el deține Gospodăria Țărănească „Bojenco Anatolie”, care gestionează cca 800 ha. 170 sunt plantate cu livadă, în care cultivă tot felul de fructe – de la cireșe și prune, până la merele târzii de toamnă. Dl Bojenco a aflat de la noi despre faptul că, deși a solicitat în actele depuse, suport pentru 600 ha, într-un final, suprafața eligibilă a fost redusă la 487 ha, pentru care va beneficia de cca 8 998 litri, ceea ce înseamnă aproximativ 18 l/ha.
 
“Pierderile, suportate anul trecut de Gospodăria noastră se cifrează la aproape 7 milioane lei. 330 ha au fost semănate cu culturi de porumb, de pe urma cărora nu am adunat absolut nimic. De regulă, strângeam câte 3 mii tone la ha, și dacă le înmulțim la minim 2 lei pentru un kg, deja avem 6 milioane. În cazul culturii de porumb, 2 200 lei ne costă numai semința la un ha. În plus, arenda pentru cotele oamenilor o achităm de la 2500 la 3000 lei. Avem și nouă angajați, care au salariu lunar. Livada și-a acoperit cheltuielile, am mers pe varianta zero, dar, cel puțin, nu am fost în pierdere. În cazul culturii de floarea-soarelui, am adunat puțină roadă, dar am fost salvați de prețul majorat și ne-am scos investițiile”, ne-a declarat fermierul.
 
Antreprenorul a rămas nedumerit de ce i-au fost reduse suprafețele eligibile, asta în situația când seceta a afectat mai mult de 65 la sută din total de pământul arabil deținut?
 
“Voi clarifica situația. Pachetul de acte prezentat a fost în regulă, am justificat fiecare leuț pierdut. Acest ajutor a fost oferit de țara vecină. Nu dau nimic din buzunarul lor, așa că e cazul să ne dea o explicație plauzibilă pentru acest gest. Știți, nu ne-au informat nici despre cantitatea exactă de motorină care ni se cuvine, nici nu ne-au anunțat verdictul final. Știu că cele 6 mii tone urmau să fie împărțite în mod egal, dar se pare că nu s-a respectat acest algoritm. Pe de altă parte însă, și un litru la hectar să ne dea, și vom simți protecție din partea statului. Am început muncile agricole cu credite, inclusiv tehnice. Iar bănci, iar procente, iar semințe achitate în rate”, ne-a relatat dl Bojenco, agricultorul care, în 2015, s-a aflat la un pas de a-și pierde afacerea. Atunci, el a avut de suferit în urma embargoului pentru mere, impus de ruşi. A împrumutat de la bănci peste cinci milioane de lei şi a lăsat în gaj locuinţa, tehnica agricolă şi o livadă. S-a descurcat. Cu greu, dar a reușit să-și mențină afacerea.
 
Motorină pentru 3 mii ha
 
SRL-ul “Global Farming International” este, probabil, agentul economic, care va beneficia de cea mai mare cantitate de motorină – tocmai 55. 339 litri, pentru suprafața eligibilă de 3 mii ha. Solicitat de AGROMEDIA, Ion Echim, administratorul întreprinderii, ne-a comunicat că deține terenuri agricole în mai multe raioane ale țării, iar genul de activitate este destul de vast. SRL-ul, înregistrat la 26 august 2009, cultivă plante cerealiere, tehnice și furajere, garantează intermediere pentru vânzarea materiei prime agricole, a materiei prime textile, a animalelor vii și a semiproduselor. În plus, oferă consultări pentru afaceri și management și practică comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor și furajelor pentru animale.

“Așteptăm și noi ziua în care vom recepționa combustibilul. Nu mă întrebați despre pierderile înregistrate anul trecut, pentru că mă doare sufletul. E pentru prima data când am ajuns în această situație!”, ne-a spus dl Echim, adăugând că nici el nu a fost informat despre cantitatea de motorină, care i se cuvine, și nici despre data în care va intra în posesia ajutorului material.
 
 
loading ...