START DEPUNEREA CERERILOR PENTRU SUBVENȚII COMPLEMENTARE. Cine va beneficia, AICI

24 jul 2023
Începând cu 24 iulie, se dă startul la depunerea cererilor pentru subvenții complementare în agricultură în sumă de până la 1,5 milioane de lei. Despre aceasta a declarat într-un briefing de presă vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.
 
1,5 mln de lei (75 de mii de euro) per beneficiar
Potrivit oficialului, Guvernul va acorda subvenții complementare în agricultură în valoare de până la 1,5 mln de lei (75 de mii de euro) per beneficiar, or,  Regulamentul care stabilește condițiile de oferire a suportului financiar a fost deja publicat în Monitorul Oficial. 
 
În cazul asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații, subvențiile vor constitui maximum trei milioane de lei.
Astfel, în următorii cinci ani, statul va susține anual cel puțin trei mii de beneficiari, pentru care se vor aloca circa 13% din mijloacele fondului de subvenționare, a spus Bolea.
 
Cine poate beneficia de subvenții complementare?
Plata complementară se va acorda pentru stimularea accesării creditelor investiționale, dezvoltarea agriculturii ecologice, defrișarea plantațiilor multianuale, promovarea utilizării sistemelor de irigare, servicii de consiliere și formare în agricultură.
 
Cererile de subvenționare se depun anual, în perioada 1 februarie-30 septembrie, de către solicitantul de subvenție sau de reprezentantul acestuia, în format electronic sau pe suport de hârtie, la sediul subdiviziunii teritoriale a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
 
Dosarele pentru subvențiile complementare sunt recepționate în două etape, conform perioadei:
 
  • motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2022 - 29 iunie 2023, cererea se depune la AIPA până la data de  31 iulie 2023,
  • iar motorina achiziționată în perioada 30 iulie -30 septembrie 2023, cererile se vor depune până la 3 septembrie 2023.
 
Apelul de recepționare a cererilor a demarat la 14 iulie. În decurs de o săptămână AIPA a recepționat 717 cereri. Plafonul anual per beneficiar  este de 200 mii lei.

Prezentă la briefing, Diana Coşalâc, director adjunct al AIPA, a menţionat că în următoarea perioadă, specialiştii Agenţiei se vor deplasa în localităţile ţării unde vor susţine sesiuni de informare pentru a explica agricultorilor procedura, eligibilitatea şi modul de acordare a subvenţiilor complementare.
 
Regulamentul referitor la măsurile de subvenționare complementară a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern, la 5 iulie curent.

 
loading ...