Astfel, în perioada 4 mai – 6 iulie curent, tinerii și femeile fermieri pot depune cereri pentru a solicita plăți în avans în vederea utilării și renovării fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora, dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare, înființarea, modernizarea și defrișarea plantațiilor multianuale, inclusiv, plantații viticole și pomicole, precum și pentru cultivarea fructelor și legumelor pe teren protejat (sere).
Subvențiile în avans, sunt destinate pentru acei fermieri care pentru prima dată au dat start o activitate economică în sectorul agroalimentar.
Iată domeniile de sprijin prioritare:
- stimularea investițiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice;
- stimularea procurării animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora;
- stimularea investițiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare;
- stimularea investițiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri);
- stimularea investițiilor pentru înființarea, modernizarea și defrișarea plantațiilor multianuale, inclusiv a plantațiilor viticole și plantațiilor pomicole.
Cererile vor fi examinate de Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură, conform procedurilor Regulamentului, iar evaluarea și selecția finală a proiectelor investiționale, care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, va fi realizată de Comisia de evaluare și selecție.
Valoarea maximă a sprijinului financiar - 65% din valoarea costurilor eligibile (nu mai mult de 1 000 000 lei). Plata subvenției în avans va fi efectuată prin intermediul contului Escrow în modul următor:
I Tranșă - 75% din valoarea subvenției, care se va achita cu condiția prezentării dovezilor cofinanţării din partea Beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile;
II Tranșă – 25% din valoarea subvenției, în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiția.
Notă: Pentru implementarea sistemului de acordare a Plăților în Avans pentru proiectele start-up, anual din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural sunt alocate 5% din valoarea totală a fondului, în anul curent sumă constituie 50 mln. lei.