V. GORINCIOI: Modificările regulamentului de subvenționare blochează toate investițiile în pomicultură

08 jul 2024
Pomicultorii sunt revoltați și susțin că noile modificări introduse în Hotărârea de Guvern cu privire la subvenționarea investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural „sunt împotriva dezvoltării agricultorilor, nu în susținerea acestora”.
 
În  Hotărârea de Guvern Nr. 491 din 12-07-2023, au fost introduce mai multe modificări printre care și Pct. 11, care prevede:
 
Nu este eligibil fermierul mijlociu şi fermierul mare care în ultimii cinci ani anteriori anului de depunere a cererii de subvenţionare au beneficiat de subvenţii pentru acelaşi domeniu de intervenţie.
 
Această prevedere a trezit nemulțumiri în rândul fermierilor care susțin că, astfel, nu vor mai putea investi în plantarea livezilor noi și modernizarea afacerilor.


 
Anual, planificăm înlocuirea unei porțiuni de livadă tradițională cu plantații superintensive. Din 2018, în fiecare an, plantăm câte 10 hectare de livadă superintensivă cu soiuri moderne, material săditor de cea mai înaltă calitate, adus din Europa. Dar dacă se implementează modificarea cu acordarea subvenției odată la 5 ani pentru aceeași măsură, cred că ne vom opri și nu vom mai investi, susține Viorel Orlovschi pentru AGROMEDIA, fermier din raionul Briceni, administratorul companiei Viorix-Agro SRL, deținătorul a 40 de livadă superintensivă de măr
 
De aceeași părere este și fermierul Dorin Nedelciuc, care susține că a făcut în 2023 și 2024 investiții pentru care planifica să aplice la subvenții, dar noile modificări, efectuate fără a fi anunțați fermierii din timp, îi dau toate planurile peste cap.


 
Eu am 70 de angajați, respectiv, mă încadrez în categoria fermier mijlociu. Am investit recent în câteva proiecte, apelând la ADMA, Livada Moldovei pentru credite. Anul acesta, planificam să depun dosarul pentru subvenții. Dar, potrivit noii legi, nu mai sunt eligibil. Eu nu aș fi inițiat multe proiecte investiționale dacă aflam anterior despre această modificare, am mizat pe suportul statului.
 
Nu sunt jurist, dar consider ilegală modificarea aceasta, mai ales, pentru investițiile curente, pentru care fermierii planificau să depună dosarul pentru subvenționare în 2024. Cred că este ilegală introducerea acestei modificări cu efecte retroactive.
 
Situația este foarte gravă: vorbim de sute de milioane de lei în agricultură, locuri de muncă, investiții majore ale antreprenorilor etc. Indirect, efectele negative se răsfrâng asupra întregului sector: nu mai cumpărăm tehnică de la furnizori, nu mai facem nici o investiție, nu mai angajăm oameni la muncă etc., a declarat pentru AGROMEDIA, fermierul.
 
Dorin Nedelciuc este pomicultor din raionul Drochia, administrator al companiei Zgura-Agro SRL ce deține 60 de hectare de livezi.
 
În aceeași situație sunt mulți dintre fermierii din țară. Asociația „Moldova Fruct” pregătește o scrisoare adresată Guvernului și factorilor de decizie prin care solicită revederea modificărilor din Hotărârea de Guvern Nr. 491 din 12-07-2023. Scrisoarea va fi semnată și de alte asociații de profil, susține Vitalie Gorincioi, Președintele asociației.
 
Suntem categoric împotriva acestei decizii. Nu s-au consultat cu noi, cu producătorii înainte de a înainta astfel de modificări. Regulamentul a fost efectuat în grabă și cu multe lacune. Noi am atenționat autoritățile despre asta. În final, ministerul și-a impus poziția fără a informa nici o asociație de profil.
 
Dacă vorbim de horticultură, blocăm investițiile în toate sectoarele: plantare, irigare, depozitare etc. Mai mult, încă nu a început perioada de depunere a dosarelor pentru subvenții în 2024. Astfel, în iarnă când se vor analiza dosarele, ne vom pomeni că majoritatea fermierilor nu mai sunt eligibili.
 
Divizarea asta în agenți economici mici, mijlocii și mari nu este necesară. Am putea altfel repartiza banii, comparativ cu investițiile. Fermierii mari sunt cei care fac investiții, cei care fac export.
 
Noi știm că agricultura este cazino sub cerul liber, depindem de condițiile meteo. Anul acesta, de exemplu, 70% din cireșe ni le-a distrus ploaia. Nu trebuie să distrugem sistemul și prin decizii nechibzuite, a declarat Vitalie Gorincioi pentru AGROMEDIA.
 
În NOTA INFORMATIVĂ atașată la proiectul Guvernului cu privire la modificarea unor hotărâri (implementarea politicii privind subvenţionarea în agricultură şi mediul rural), modificarea introdusă la pct. 11 este motivată în felul următor:
 
Motivarea a fost introdusă reieşind din lipsa mijloacelor financiare destinate FNDAMR şi în scopul sporirii accesului acordării subvenţiilor pentru mai mulţi fermieri.
 
Menționăm că AGROMEDIA solicită un răspuns și din partea autorităților, revenim cum avem  comentariul din partea acestora.
loading ...