NOI PROIECTE ÎN SECTOARELE DE IRIGARE ȘI TRANSFORMARE DIGITALĂ A AGRICULTURII, ÎN COLABORARE CU JAPONIA

27 mai 2022
Conducerea ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu reprezentanții Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii a avut o întrevdere, cu președintele Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Tanaka Akihiko.

Oficialii au discutat și despre posibilitățile de extindere a cooperării în scopul inițierii unor noi proiecte în sectoarele de irigare și transformare digitală a agriculturii.
În acest sens, președintele Tanaka Akihiko a menționat că, Guvernul Japoniei este disponibil pentru identificarea noilor direcții de colaborare în vederea eficientizării activităților agricole din țara noastră, sporirii capacităților de securitate alimentară și în scopul realizării transferului de cunoștințe și bune practici între state.

Părțile au discutat și despre proiectele implementate în comun, despre impactul acestora asupra dezvoltării sectorului agricol și despre provocările actuale din țara noastră.
În context, ministrul Viorel Gherciu a transmis mulțumiri Guvernului Japoniei pentru liniile de suport oferit sectorului agricol, de-a lungul anilor.

De menționat că, până în prezent, cu suportul partenerilor niponi au fost implementate patru proiecte (Proiectul de Asistență Pentru Fiermierii Nepriviligiați 2KR; Proiectul „MAME”: modernizarea tehnicii și echipamentelor agricole; Proiectul "Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă"; Proiectul ,,Agricultura conservativă - dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova”), ce au facilitat realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agricol, incluse în documentele de politici. Totodată, grație suportului oferit și a condițiilor preferențiale, mediul privat a reușit să-și îmbunătățească productivitatea și competitivitatea prin furnizarea de mașini agricole și echipamente.

Primul Acord de Grant semnat între Republica Moldova și Japonia a fost în anul 2000. Atunci, Guvernul nipon a acordat mijloace financiare nerambursabile în vederea procurării tehnicii agricole eligibile preponderent din Japonia.
loading ...