Mai mulți fermieri spanioli, ajunși în pragul falimentului, au ales să protesteze într-un mod care a creat val de reacții în rândul internauților. Producătorii de produse lactate și-au adus marfa în fața supermarketului Mercadona din Madrid și au stropit cu el intrarea și clădirea unității comerciale.
Filmulețul cu revolta a fost postat pe Facebook și a adunat peste nouă mii de vizualizări și cca șase mii distribuiri. Internauții au comentat diferit acțiunea fermierilor.
„Așa ar trebui și la noi în țară să facă producători locali, în fața magazinelor mari”, notează cineva și opinia lui este susținută și în alte comentarii:
„Braavoo, așa ar trebui să facă și fermierii noștri, să boicotăm și noi supermarketurile, sa cumpărăm produsele noastre, nu ale multinaționalelor... noi suntem prea lași.”
Sau „Păcat de laptele aruncat, dar probabil sunt disperați că nu-i ajută nimeni, așa trebuia să facă și agricultorii noștri. Decât să-și arunce legumele pe câmp trebuia să le aducă în fața guvernului!”
Ideea este promovată și de alți comentatori: „Așa ar trebui și ai noștri să facă. Se plâng că li se strică produsele sau că le vând pe nimic. Mai multă unitate și vor face ei legea, nu hipermarketurile.”
Cei care își dau cu părerea s-au împărțit în două tabere. De cealaltă parte, unii cu altfel de impresii: „Mai bine ar hrăni oamenii săraci cu laptele lor.”;
„Uitați-vă că aruncă cu apă, gestul e bun, oamenii strigă ca să fie auzită problema lor!!”;
„Mai bine ar hrăni săracii, dar atunci producătorii din ce să trăiască? Produci ca să dai pomană și tu să dai faliment?”, a notat un alt internaut.
Cineva a venit cu o altă replică: „Se intâmplă în Ecuador! Producătorii sunt nemulțumiți... Laptele este cumpărat de la ei cu prețul de 0.17$ și vândut cu 1.59$.”
Rețeaua de supermarketuri Mercandona deține 1 645 magazine în toată Spania. Potrivit Comisiei Europene, producția totală de lapte a UE este estimată la aproximativ 155 milioane tone pe an. Principalii producători sunt Germania, Franța, Polonia, Țările de Jos, Italia și Spania. Împreună, acestea reprezintă aproape 70 % din producția UE.