ALERTĂ LA NIVEL MONDIAL. Specialiștii bat alarma - circa 30% din speciile de arbori ar putea dispărea.

02 sep 2021
Mai mult de o treime dintre speciile de arbori din întreaga lume se află în pericol de dispariție, potrivit unui studiu care arată pentru prima dată care sunt cele mai amenințate specii. Cel mai mare risc vizează copacii de pe insule. Pe lista celor mai amenințați arbori sunt specii ce includ magnolii, arțarul sau abanosul, anunță AGROMEDIA cu referire la ecopresa.md.

Conform „Raportului privind situaţia arborilor la nivel Mondial” (”State of the World’s Trees”), 17.500 de specii de copaci, aproximativ 30% din total, sunt în pericol de dispariţie, iar 440 de specii au mai puţin de 50 de exemplare rămase în mediul natural. Printre arborii cu cel mai mare risc de dispariţie se numără specii ce includ magnolii şi cele din genul Dipterocarpus, care se găsesc în pădurile tropicale din sud-estul Asiei. Mai mult, sunt amenințate și specii precum stejarul, arţarul şi abanosul.

Studiile au fost făcute în perioada ultimilor 5 ani, iar rezultatele acestora au fost publicate recent într-un raport întocmit de Organizaţia Internaţională a Grădinilor Botanice (Botanic Gardens Conservation International – BGCI).

În document se menționează că, cel puţin 180 de specii de arbori sunt direct ameninţate de creşterea nivelului apelor şi de fenomenele meteorologice extreme, cu precădere cele de pe insule, precum varietăţile de magnolie din Caraibe. Chiar dacă speciile de arbori din statele cu cea mai mare diversitate sunt cele mai expuse riscului de dispariţie, varietăţile de copaci de pe insule prezintă cel mai mare risc proporţional. Un lucru destul de îngrijorător, pentru că anumite specii de copaci nu se găsesc nicăieri în lume decât acolo.

Un semnal de alarmă pentru toată lumea este faptul că numărul speciilor de arbori ameninţaţi cu dispariţia este dublu în comparaţie cu numărul total al mamiferelor, păsărilor, amfibienilor şi reptilelor aflate în situaţie similar. Copacii nu doar că ajută la susţinerea ecosistemului natural, dar sunt un element vital în combaterea încălzirii globale şi a schimbărilor climatice. De aceea, dispariţia unei singure specii de arbori poate duce la pierderea multor altora.

Paul Smith, secretarul general al BGCI, susține că: ”Acest raport este un apel de trezire pentru toată lumea, la nivel mondial. Arborii au nevoie de ajutor. Fiecare specie de arbore contează – pentru milioane de alte specii care depind de copaci şi pentru oamenii din întreaga lume”.

În acest raport se relatează și despre primele şase ţări în care cea mai mare diversitate de specii de arbori sunt expuse riscului de dispariţie. În top se situează Brazilia cu 1.788 de specii expuse acestui fenomen, fiind urmată de Malaezia, Indonezia, Columbia, China şi Venezuela.

Printre probleme globale cu care se confruntă speciile de arbori sunt defrişările pentru înfiinţarea culturilor agricole, pentru utilizarea lemnului şi pentru creşterea animalelor. Cât și schimbările climatice şi fenomenele meteorologice extreme care sunt în creştere.

În concluziile raportului se recomandă extinderea ariilor protejate pentru speciile amenințate, inițierea campaniilor de plantare, în special a speciilor cu cel mai mare risc, colaborarea la nivel global, implicarea financiară în scopul conservării speciilor pe cale de dispariție și sprijinirea celor din grădinile botanice.

Sursa: ecopresa.md

 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CARNEA DE PUI, MAI SCUMPĂ DECÂT CEA DE PORC?! Situație paradoxală pe piața din România: Există o explicație

19 jan 2022

OLANDA A MARCAT ZIUA NAȚIONALĂ A LALELELOR. Ce au făcut florarii și cine s-a ales cu buchete de flori

18 jan 2022

LATIFUNDIARII DIN SUA: Bill Gates, John Malone și Familia Washington Reed. Câte hectare de teren dețin miliardarii

12 jan 2022

FERMIERII DIN EUROPA: SEMNE BUNE ANUL ARE. Ce spun datele Comisiei Europene privind starea culturilor agricole

12 jan 2022

ROMÂNIA SUB CODUL UNUI NOU VIRUS DE GRIPĂ AVIARĂ. Oamenii și fermele de animale sunt în pericol!

11 jan 2022

ALERTĂ LA NIVEL MONDIAL. Specialiștii bat alarma - circa 30% din speciile de arbori ar putea dispărea.

ALERTĂ LA NIVEL MONDIAL

Specialiștii bat alarma - circa 30% din speciile de arbori ar putea dispărea

ALERTĂ LA NIVEL MONDIAL. Specialiștii bat alarma - circa 30% din speciile de arbori ar putea dispărea.

loading ...