CORIDORUL DE CEREALE ESTE DIN NOU BLOCAT

02 jun 2023
Rusia împiedică înregistrarea flotei care sosește în toate porturile Ucrainei. Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul a anunțat imposibilitatea întocmirii unui plan de inspecție pentru 1 iunie din cauza unui alt refuz nefondat al delegației ruse de a înregistra flota ucraineană, anunță presa din Ucraina.
 
Da, timp de două zile, pe 30 și 31 mai, Rusia a înregistrat fără explicații doar 1 navă sosită pentru inspecție în portul Chornomorsk, în timp ce alte părți ale CSC au confirmat 10 nave pentru trei porturi pentru a participa la Inițiativa Mării Negre. Poziția distructivă a Rusiei și lipsa navelor înregistrate pentru inspecție fac imposibilă întocmirea unui plan de inspecție pentru astăzi, despre care toate părțile au fost informate de către Secretariatul CSC, se arată în mesaj.
 
În coada formată în apele teritoriale ale Turciei, așteaptă 50 de nave, pe care ar trebui încărcate 2,4 milioane de tone de alimente. Aceasta este aproape dublu față de cantitatea care a fost exportată în mai. Unele nave așteaptă mai mult de 3 luni pentru inspecția SCC. Aceasta înseamnă pierderi de peste 1 miliard de dolari, care afectează costul final al alimentelor pentru lume.

Blocarea înregistrării noii flote de intrare, precum și blocarea celui mai mare port „Sud”, reprezintă o încălcare gravă a termenilor „acordului de cereale”.
 
Delegația ucraineană a trimis o scrisoare Secretariatului CSC cu cererea de a relua munca cu normă întreagă în cadrul a 3 echipe de inspecție și 9 inspecții pe zi, conform procedurilor CSC. Inspectorii ucraineni se află în prezent în CSC și sunt pregătiți să înceapă imediat lucrările în cazul reînregistrării navelor, informează Ministerului Dezvoltării Comunitare, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina.
 
Pe parcursul celor 10 luni de funcționare a Coridorului cerealelor, au fost exportate peste 30,5 milioane de tone de produse ale fermierilor ucraineni.
loading ...