ERDOGAN: „Acordul de cereale” a fost prelungit cu încă două luni

18 mai 2023
„Acordul de cereale” a fost prelungit cu încă două luni. Acest lucru a fost anunțat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, miercuri, la Ankara. Liderul turc a mulțumit reprezentanților Federației Ruse și ai Ucrainei pentru susținerea inițiativei, scrie presa din Turcia.

Erdogan a reamintit că datorită eforturilor Ankarei, constructivității pozițiilor Federației Ruse și Ucrainei și contribuției ONU, acordul de la Istanbul din 22 iulie 2022 privind furnizarea de produse agricole din porturile Mării Negre a fost în repetate rânduri extins.

Potrivit acestuia, termenul limită pentru prelungirea acordului se apropia de final. Prin eforturile Turciei, precum și cu sprijinul prietenilor ruși și ucraineni, Acordul privind cerealele Mării Negre a fost prelungit cu încă două luni, a spus Erdogan.

Politicianul a subliniat că acest acord este de o importanță vitală pentru continuitatea aprovizionării globale cu alimente, în special în țările care au nevoie.

Sper că această decizie [de a extinde „acordul cu cereale”] va veni în întâmpinarea intereselor tuturor părților. Vom continua eforturile pentru a îndeplini toate condițiile acordurilor și vom lua, de asemenea, măsuri pentru extinderea acestuia în continuare, a spus președintele.

Erdogan a mulțumit, de asemenea, părții ruse pentru disponibilitatea de a nu crea obstacole pentru ieșirea navelor turcești din porturile Nikolaev și Olvia.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a confirmat că acordul cu cereale a fost prelungit cu două luni.

Confirmăm anunțul de către președintele Turciei privind prelungirea cu două luni a inițiativei Mării Negre, oferind astfel șansa, nu în cuvinte, ci în fapte, de a contribui la asigurarea securității alimentare globale, în primul rând, de a ajuta cei mai mulți. țări nevoiașe, a declarat un reprezentant al Ministerului de Externe al Rusiei în cadrul unui briefing.

Viceprim-ministrul pentru Restaurare - Ministrul Dezvoltării Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, a declarat că acordul de cereale a fost deblocat şi va continua până pe 18 iulie.

Lumea va continua să primească produse ucrainene datorită eforturilor partenerilor noștri din acord - Turcia și ONU. Suntem recunoscători partenerilor pentru poziția lor neclintită și intenționată că acordul ar trebui să funcționeze în viitor și în condițiile semnate de toate părțile. Remarc că Inițiativa pentru cereale a fost și este valabilă, întrucât a fost prelungită în martie pentru o perioadă de 120 de zile, până pe 18 iulie, a scris ministrul.
loading ...