DELTA DUNĂRII S-A UMPLUT DE EFEMERIDE. Ce viață au aceste insecte învăluite în mituri și câte ore trăiesc
Imagini spectaculoase au fost surprinse în Delta Dunării. Efemeridele, denumite popular și Rusalii, deoarece sunt vizibile în preajma acestei sărbători, și-au făcut apariția, anunță digi24.ro.
Vorbim despre insecte care trăiesc de la câteva ore până la o zi. Ele stau în apă la stadiul de larvă, între unu și 3 ani, apoi la maturitate își scot aripile și încep să zboare doar pentru a se împerechea.
Pe timpuri, micuțele viețuitoare erau considerate întrupări ale tinerilor morți înainte a-și fi îndeplinit menirea de soți sau soții. Acestora li se acordase o zi din an, cea care corespunde unei mari sărbători creștine, Pogorârea Sfântului Duh sau Rusalii, în care să poată coborî pe pământ sub forța unor ființe înaripate care să trăiască pentru câteva clipe bucuria dragostei. Odată cu realizarea acestui moment, cei care se bucuraseră de el urmau să moară pentru a reînvia anul următor în același dans de o frumusețe crudă.
Potrivit legendelor, efemeridele nu trăiesc mai mult de o zi, singurul lor scop fiind acela de a se împerechea. De altfel, fenomenul este unic în lumea viețuitoarelor, fapt ce i-a determinat pe mulți paleontologi să creadă că acest caracter al efemeridelor este unul arhaic.
Cele mai multe specii, multe dintre ele gigantice, au dispărut de milioane de ani. În prezent, peste 2500 de specii de efemeride sunt răspândite în toată lumea, mai puțin în Australia și Oceania. Spectaculosul lor dans poate fi privit și în România, în serile de iunie, cu precădere în Delta Dunării, și pe râul Tisa.
În realitate, efemeridele trăiesc între 1 și 3 ani, dar numai în stadiul de larvă. Numite și nimfe sau naiade (nimfe ale apelor dulci în mitologia greacă), larvele duc o viață exclusiv acvatică în cursul căreia trec prin mai multe transformări majore.
Ele trăiesc în râuri sau lacuri cu apă curată (fiind foarte sensibile la orice formă de poluare), găsindu-se, în special, ascunse sub roci, plante sau chiar în sedimente. Hrana lor este constituită din algele și microorganismele acvatice care le asigură substanțele nutritive necesare dezvoltării.
sursa foto: chettusia.com