EUROPA DE VEST A ÎNREGISTRAT CEA MAI CALDĂ LUNĂ IUNIE DIN ISTORIE

09 jul 2025
Europa de Vest a trecut prin cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată, potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene. Temperaturile „extreme” au fost alimentate de valuri de căldură succesive, care au dus la un stres termic ridicat și la pierderi de vieți omenești, în special în orașe precum Madrid, Londra și Milano, scrie Digi24.
 
Valurile de căldură din iunie (17-22 iunie și 30 iunie-2 iulie) au fost provocate de așa-numitele „cupole de căldură” care au blocat aerul fierbinte deasupra regiunilor afectate. Temperaturile resimțite au depășit 46°C în Spania și Portugalia, cu valori record de până la 48°C în apropiere de Lisabona. Pe lângă impactul direct asupra sănătății, căldura extremă a agravat incendiile de vegetație și a crescut nivelul de poluare.
 
În paralel, temperaturile de la suprafața mării în vestul Mediteranei au fost cu până la 5°C peste medie, atingând un record de 27°C la finalul lunii. Aceste temperaturi au contribuit la umiditate crescută, nopți tropicale fără răcire și efecte negative asupra vieții marine.
 
La nivel global, iunie 2025 a fost a treia cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată. Într-un context în care lumea a depășit deja o încălzire globală de 1,3°C față de era preindustrială, oamenii de știință avertizează că menținerea sub pragul de 1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris devine din ce în ce mai improbabilă.
 
Specialiștii atrag atenția că valurile de căldură vor deveni tot mai frecvente și mai intense dacă nu se reduc urgent emisiile de gaze cu efect de seră.
 
În cadrul acordului de la Paris privind clima, ţările au convenit să încerce să limiteze încălzirea globală pe termen lung la 1,5°C, dincolo de care schimbările climatice şi de mediu majore şi durabile devin mai probabile. Însă mulţi oameni de ştiinţă spun acum că va fi aproape imposibil să se menţină sub acest nivel, o depăşire fiind aşteptată în jurul anului 2030 sau mai devreme, lăsând lumea în faţa provocării fără precedent de a încerca să reducă încălzirea.
 
loading ...