FERMĂ ACVAPONICĂ ÎN INIMA ORAȘULUI BRUXELLES

12 jun 2021
Belgia, deși este o țară mică, dezvoltă unul dintre cele mai moderne și creatoare sisteme de agricultură din prezent. De aceea, nu este un lucru de neconceput ca în mijlocul capitalei sale, deasupra orașului, să se dezvolte o adevărată afacere suspendată în aer.
Eforturile belgienilor de a minimiza efectele negative cauzate de activitățile agricole și de a reduce impactul nociv asupra mediul înconjurător pe termen lung se fac simțite. Mai mult, existența unei surse alimentare sigure, inovative, dar și ecologice, localizată în proximitatea locului de trai, este una evident necesară, mai ales că numărul populației citadine crește în ritmuri rapide, iar necesitățile omului modern sunt într-o modificare continuă.

Ideea de a aduce pe masa locuitorilor capitalei belgiene produse proaspete, dar și gustoase, l-a făcut pe renumitul arhitect belgian Steven Beckers să proiecteze și să înființeze ”Brussels Aquaponic Farm”. Prin acest proiect, a reușit să pună în aplicare principalul său scop și anume – dezvoltarea economiei circulare integrate în sectorul imobiliar, ceea face posibilă realizarea și respectarea unui dublu schimb de avantaje între clădirea care susține agricultura și invers.



Steven Beckers, fondatorul BIGH (Building Integrated Green House), spune că: ”După ce am văzut întotdeauna orașul ca o soluție și nu ca o problemă, am investigat modalități de a-l face productiv. În calitate de arhitect, am văzut și potențialul de a integra într-o clădire o seră productivă ale cărei plante reglează climatul, purificând în același timp aerul de CO2 ".

În acest sens, acoperișul halei alimentare ”Foodmet”, situată în zona abatoarelor Arderlecht, s-a transformat în cel mai fertil, dar și ecologic spațiu pentru dezvoltarea unei ferme urbane acvaponice. Ferma din centrul orașului se întinde pe mai bine de 4000 m2  și se bucură de un flux săptămânal de peste 100.000 de oameni. Aici sunt plantate un șir de legume, precum roșii, vinete, ardei iuți; plante aromatice, dar și se fabrică produse derivate din roșiile și plantele crescute în acest spațiu, așa ca tapenadele, sosul salsa și ”Ketchutney”.

Dacă noțiunea de agricultură acvaponică nu este una defel nouă, pentru că se practică încă din cele mai vechi timpuri, atunci o activitate de acest fel în mediul urban și, mai ales pe acoperișul unei clădiri, pare a fi parte dintr-un scenariu din cărțile viitorului.
Totuși, ferma acvaponică din centrul Bruxelles-ului este soluția eficientă de integrare a agriculturii în spațiul urban, prin utilizarea unei căi raționale și sustenabile de creștere concomitentă a peștelui, cât și a plantelor.
Metoda acvaponică este o combinație între 2 ramuri ale agriculturii aparent total diferite (hidroponia și acvacultura), dar care lucrează într-o strictă interdependență. Prima se ocupă de plantarea legumelor fără stratul de pământ, direct în apă, iar cea de a doua, piscicultura , se ocupă de creșterea și reproducerea peștilor.

Ce legătură există între ele? Răspunsul este simplu: reziduurile metabolice provenite de la pești sunt transformate în nutrienți ce reprezintă principala sursă de hrană a plantelor.

Există un adevărat proces de transformare a deșeurilor acvaculturii în scopuri horticole. Acesta presupune creșterea și hrănirea plantelor prin tratarea excrementelor de pește printr-un filtru BIO, care transformă amoniacul în nitriți, apoi în nitrați. După care, apa îmbogățită cu nitrați este redirecționată către plantele din sere. Acest proces permite reducerea deșeurilor din piscicultură și integrarea lor în alt circuit, ceea ce pune bazele unui sistem armonios și ecologic.

Ferma de la abatoarele din Bruxelles promovează noțiunea de economie circulară, în plină ascensiune la momentul actual, din care a creat o proprie deviză. Totul ce vine din natură, se întoarce în natură. Conceptul de ”Zero deșeuri”; funcționarea cu un aport minim de energie și refolosirea acesteia; strângerea apei de ploaie și reutilizarea ei în procesele de lucru; amplasarea panourilor solare fac posibilă producerea legumelor și plantelor de cea mai înaltă calitate, dar și asigurarea unui proces natural de creștere a peștilor.

Steven Beckers susține că ferma acvaponică funcționează în special din risipa de energie și din energia verde: „Recuperăm risipa de energie din camerele frigorifice ale Foodmet cu o pompă de căldură. Pompele sunt alimentate cu energie electrică din rețeaua de amplasament, ea însăși în mare parte alimentată cu fotovoltaic".

Brussels Aquaponic Farm nu este doar despre produse alimentare. De fapt, este un adevărat sistem prin care toate resursele tehnologice, materiale, umane, cât și practicile durabile fuzionează cu scopul de a crea legături sigure între toți participanții acestui circuit și de a asigura prosperitatea și siguranța consumatorilor, producătorilor, dar și a mediului.
Se cunoaște că ferma ar produce anual peste 30 de tone de bas cu dungi sud-american, 16 tone de roșii cherry și 170.000 de borcane de ierburi aromate. Mai mult, criza sănătății din 2020, a încurajat creșterea unei noi specii de pește – păstrăvul curcubeu, care va putea fi consumat începând cu vara acestui an.

Cu scopul de a da continuitate procesului intern de cultivare a plantelor în tandem cu creșterea peștilor, dar și de a face cunoscute etapele de creștere și dezvoltare a produselor alimentare sănătoase și sigure, în ferma din cartierul Arderlecht se organizează cu regularitate excursii. Vizitele în scop educațional sau informativ au loc în grădina în aer liber, în seră sau în zona destinată pisciculturii. Toți curioșii, de la copii de minim 6 ani, studenți, inițiați sau experți în această ramură, au acces pentru un tur al fermei, care vine la pachet cu o panoramă splendidă a orașului Bruxelles, dar și degustări, direct de la prima sursă.

BIGH (Building Integrated Green House) își propune să dezvolte o rețea europeană de ferme urbane acvaponice și să se extindă nu doar pe teritoriul Belgiei, dar și în Franța. La baza funcționării acestei rețele se urmărește respectarea sinergiei dintre agricultură și clădiri, dar și utilizarea combinată între economia circulară și producția alimentară.
 
 
loading ...