GĂINI DE CASĂ, DOAR CĂ… FĂRĂ CERTIFICAT DE CALITATE. Ce scuze găsesc producătorii când îi întrebi de acte și ce spune legea

15 jun 2021

Să ai pe masă o găină de casă, mai ales dacă ești orășean și ești sătul de carnea din magazine, e o adevărată sărbătoare pentru papilele gustative. Azi nu mai trebuie să mergi la piață pentru a prepara o zeamă veritabilă, e suficient să parcurgi anunțurile din grupurile de profil de pe site-urile de socializare, îl alegi pe cel care îți convine, formezi numărul de telefon indicat și ai pasărea și ouăle la ușă.
 
Asta am făcut și noi și am selectat în mod aleatoriu două postări însoțite de poze. În primul am găsit “găinușe de casă pentru zeamă gustoasă la 70 lei/kg, cântărește 1,5 - 2 kg” și ouă cu gălbenuș de culoarea soarelui la doar 20 de lei pentru 10. În Chișinău și în suburbii marfa comandată se livrează gratis, într-un fel, fără TVA pentru transport. Am telefonat și am discutat cu un mic producător din comuna Budești, dar pentru a nu fi acuzați că am fi cumva porniți împotriva omului care încearcă să-și câștige existența suportând anul întreg cheltuieli majore și cotcodăcitul, îi vom păstra anonimatul.
 
Am aflat că în curtea lui cresc anual câte 500-700 păsări, găini și cucoși, pentru ouă și pentru carne. “Cresc de aproape cinci ani și le hrănesc cu boabe de porumb, grâu și iarbă. Am clienți doar persoane fizice. Pentru a stabili o colaborare cu rețelele de magazine, e nevoie de o cantitate mai mare de marfă. E multă muncă, sunt bune de tăiat abia peste opt luni. Acum am cam terminat de vândut și deja la toamnă venim cu altele proaspete”, ne-a spus producătorul.
 
Până aici, toate bune, doar că a urmat întrebarea despre certificatul de calitate și discuția s-a cam pierdut. “Certificat de calitate?! Sunt persoană fizică și le cresc la țară. Probabil, e nevoie de el, dar are rost să îl perfectezi pentru două găini?!”, ne-a răspuns un pic supărat domnul din Budești. 700 de capete nu sunt două, dar producătorul a mai adus încă un argument: “Dacă aș lucra oficial cu vreun partener serios, aș aduna pachetul necesar de acte. Așa însă… Sau în cazul în care aș dezvolta personal afacerea, doar că la noi acest lucru este destul de greu.”
 
Cel de-al doilea anunț e tot despre păsări de casă, numai că franțuzești. Tăiate și vii. Cele vii costă 70 lei per kg, iar cele bune de pus în oală – 90 lei. Și pentru că nu sunt de-ale noastre, ajung să cântărească 3-4 kg.
 
Nici găinile franțuzești nu au nevoie de acte...
 
Cel care le crește e dintr-un sat din raionul Orhei. Contactat de AGROMEDIA, domnul ne-a asigurat că are în curte cam 100 de păsări și le ține doar pentru el și familia lui. Le-a scos în vânzare pentru că nu mai are hrană pentru ele. Meniul găinușilor procurate de la Fabrica avicolă din Bleșteni, Edineț pe când erau încă pui e unul mai rafinat, mai franțuzesc – boabe de porumb, grâu, măcuc de semințe de floarea soarelui și de soia. Probabil, și din acest motiv este mult mai profitabil să le crești, pentru că, spune micul producător, în patru luni păsările încep a se oua și sunt bune și de tăiat.

“Nu e vorba de nicio afacere, sunt ale mele, le cresc pentru familie. Le tai și le pun la congelator, iar surplusul îl vând clienților fideli. Fierb tare repede, au carnea fragedă și puteți prepara din ele tot felul de bucate”, ne-a asigurat vânzătorul. Ai și din ce, pentru că potrivit lui o găină matură ajunge să cântărească până la 7 kg! Am fi vrut și noi să le gustăm, dar nu înainte de a afla dacă marfa este însoțită de “blamatul” certificat de calitate. Ni s-a răspuns. “Care certificat de calitate? Sunt găinile mele! Clienții mei nu au nevoie de niciun act pentru a le procura și consuma.”
 

Ce spune legea?
 
Solicitat de AGROMEDIA, Petru Molceanu, specialist în cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a declarat că ceea ce se vinde prin telefon, la colț de piață sau pe Internet nu cade sub incidența vreunei legi. Decât poate cea a bunului simț.

“Noi recomandăm consumatorilor să cumpere produse doar din locurile autorizate și să solicite bonul de casă. Pentru că în cazul când survin efecte adverse după consum, el să își poată adjudeca drepturile. Dacă ați procurat marfă de la persoane fizice și veți merge la el cu anumite pretenții, va declara că este pentru prima data când vă vede-n ochi. Astfel, consumatorul își asumă singur toate riscurile și consecințele. În același timp, oricine este liber să cumpere orice de unde vrea, nu îi interzice nimeni. Vânzătorilor care sunt persoane fizice nu le puteți cere certificatul de calitate, pentru că nu îl dețin. Ei activează ilegal și nicio autoritate nu le va elibera actele necesare pentru comerț”, ne-a spus dl Molceanu.
 
 
 
 
 
Top știri

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

15 oct 2021

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

15 oct 2021

CONCURS ÎNCHEIAT. Au fost anunțate cele 10 câștigătoare din stânga Nistrului. În ce vor investi cei 10000 USD

14 oct 2021

INSTITUTUL ”SELECȚIA” ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR: Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne

14 oct 2021

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

14 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

GĂINI DE CASĂ, DOAR CĂ… FĂRĂ CERTIFICAT DE CALITATE. Ce scuze găsesc producătorii când îi întrebi de acte și ce spune legea

GĂINI DE CASĂ, DOAR CĂ… FĂRĂ CERTIFICAT DE CALITATE

Ce scuze găsesc producătorii când îi întrebi de acte și ce spune legea

GĂINI DE CASĂ, DOAR CĂ… FĂRĂ CERTIFICAT DE CALITATE. Ce scuze găsesc producătorii când îi întrebi de acte și ce spune legea

loading ...