GĂINI DE CASĂ, DOAR CĂ… FĂRĂ CERTIFICAT DE CALITATE. Ce scuze găsesc producătorii când îi întrebi de acte și ce spune legea

15 jun 2021

Să ai pe masă o găină de casă, mai ales dacă ești orășean și ești sătul de carnea din magazine, e o adevărată sărbătoare pentru papilele gustative. Azi nu mai trebuie să mergi la piață pentru a prepara o zeamă veritabilă, e suficient să parcurgi anunțurile din grupurile de profil de pe site-urile de socializare, îl alegi pe cel care îți convine, formezi numărul de telefon indicat și ai pasărea și ouăle la ușă.
 
Asta am făcut și noi și am selectat în mod aleatoriu două postări însoțite de poze. În primul am găsit “găinușe de casă pentru zeamă gustoasă la 70 lei/kg, cântărește 1,5 - 2 kg” și ouă cu gălbenuș de culoarea soarelui la doar 20 de lei pentru 10. În Chișinău și în suburbii marfa comandată se livrează gratis, într-un fel, fără TVA pentru transport. Am telefonat și am discutat cu un mic producător din comuna Budești, dar pentru a nu fi acuzați că am fi cumva porniți împotriva omului care încearcă să-și câștige existența suportând anul întreg cheltuieli majore și cotcodăcitul, îi vom păstra anonimatul.
 
Am aflat că în curtea lui cresc anual câte 500-700 păsări, găini și cucoși, pentru ouă și pentru carne. “Cresc de aproape cinci ani și le hrănesc cu boabe de porumb, grâu și iarbă. Am clienți doar persoane fizice. Pentru a stabili o colaborare cu rețelele de magazine, e nevoie de o cantitate mai mare de marfă. E multă muncă, sunt bune de tăiat abia peste opt luni. Acum am cam terminat de vândut și deja la toamnă venim cu altele proaspete”, ne-a spus producătorul.
 
Până aici, toate bune, doar că a urmat întrebarea despre certificatul de calitate și discuția s-a cam pierdut. “Certificat de calitate?! Sunt persoană fizică și le cresc la țară. Probabil, e nevoie de el, dar are rost să îl perfectezi pentru două găini?!”, ne-a răspuns un pic supărat domnul din Budești. 700 de capete nu sunt două, dar producătorul a mai adus încă un argument: “Dacă aș lucra oficial cu vreun partener serios, aș aduna pachetul necesar de acte. Așa însă… Sau în cazul în care aș dezvolta personal afacerea, doar că la noi acest lucru este destul de greu.”
 
Cel de-al doilea anunț e tot despre păsări de casă, numai că franțuzești. Tăiate și vii. Cele vii costă 70 lei per kg, iar cele bune de pus în oală – 90 lei. Și pentru că nu sunt de-ale noastre, ajung să cântărească 3-4 kg.
 
Nici găinile franțuzești nu au nevoie de acte...
 
Cel care le crește e dintr-un sat din raionul Orhei. Contactat de AGROMEDIA, domnul ne-a asigurat că are în curte cam 100 de păsări și le ține doar pentru el și familia lui. Le-a scos în vânzare pentru că nu mai are hrană pentru ele. Meniul găinușilor procurate de la Fabrica avicolă din Bleșteni, Edineț pe când erau încă pui e unul mai rafinat, mai franțuzesc – boabe de porumb, grâu, măcuc de semințe de floarea soarelui și de soia. Probabil, și din acest motiv este mult mai profitabil să le crești, pentru că, spune micul producător, în patru luni păsările încep a se oua și sunt bune și de tăiat.

“Nu e vorba de nicio afacere, sunt ale mele, le cresc pentru familie. Le tai și le pun la congelator, iar surplusul îl vând clienților fideli. Fierb tare repede, au carnea fragedă și puteți prepara din ele tot felul de bucate”, ne-a asigurat vânzătorul. Ai și din ce, pentru că potrivit lui o găină matură ajunge să cântărească până la 7 kg! Am fi vrut și noi să le gustăm, dar nu înainte de a afla dacă marfa este însoțită de “blamatul” certificat de calitate. Ni s-a răspuns. “Care certificat de calitate? Sunt găinile mele! Clienții mei nu au nevoie de niciun act pentru a le procura și consuma.”
 

Ce spune legea?
 
Solicitat de AGROMEDIA, Petru Molceanu, specialist în cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a declarat că ceea ce se vinde prin telefon, la colț de piață sau pe Internet nu cade sub incidența vreunei legi. Decât poate cea a bunului simț.

“Noi recomandăm consumatorilor să cumpere produse doar din locurile autorizate și să solicite bonul de casă. Pentru că în cazul când survin efecte adverse după consum, el să își poată adjudeca drepturile. Dacă ați procurat marfă de la persoane fizice și veți merge la el cu anumite pretenții, va declara că este pentru prima data când vă vede-n ochi. Astfel, consumatorul își asumă singur toate riscurile și consecințele. În același timp, oricine este liber să cumpere orice de unde vrea, nu îi interzice nimeni. Vânzătorilor care sunt persoane fizice nu le puteți cere certificatul de calitate, pentru că nu îl dețin. Ei activează ilegal și nicio autoritate nu le va elibera actele necesare pentru comerț”, ne-a spus dl Molceanu.
 
 
 
 
 
loading ...