PIAȚA DE AFINE ÎN LUME: Peste 205 mii hectare cultivate la nivel global. Ce spun statisticile despre noi

04 oct 2021
Exporturile de afine proaspete vor crește în următorii ani, pe măsură ce sunt înființate plantații în regiuni noi, pe tot globul.  Companiile sunt presate de cererea de pe piață să fie mai productive și mai eficiente și să furnizeze în mod constant fructe de înaltă calitate, anunță AGROMEDIA cu referire la analiza Rabobank, citată de publicația freshplaza.com.
 
Suprafața cultivată cu afine a depășit 205 000 ha în 2020 și se preconizează că producția va continua să crească ferm în următorii ani. Cea mai mare parte a suprafeței plantate este încă concentrată pe cele două continente americane, dar producătorii din regiunea Asia-Pacific vin din urmă cu pași repezi. America de Nord, leagăn al producției afinelor, continuă să fie o regiune relevantă pentru această cultură. În America de Sud afinul se extinde rapid, iar noi suprafețe sunt dezvoltate și în Europa, Africa și Asia.
 
„Ne așteptăm ca exporturile globale în 2025/26 să ajungă la aproape 900 000 de tone metrice, peste 70% provenind din primele cinci țări exportatoare: Peru, Chile, Canada, Mexic și Spania”, spune David Magaña, analist senior – secțiunea „Produse proaspete” la Rabobank din America de Nord.
 
Peru, cel mai mare exportator de afine proaspete
 
Volumul total al exporturilor de afine a avut o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de aproximativ 11% în ultimul deceniu. Oferta și tranzacțiile la nivel global au explodat în ultimii zece ani, alimentate și de creșterea producției de către actori noi în domeniu, cum ar fi Peru, Mexic, Maroc, Africa de Sud și China, care completează comerțul din SUA, Chile, Argentina, dar și aprovizionările locale din Europa.
 
Din sezonul 2019/20, Peru a devenit cel mai mare exportator global de afine proaspete, iar Chile este acum al doilea cel mai mare exportator de afine.
 
„Atât Chile, cât și Peru au acces remarcabil pe piață, netarifat, în China, Europa și SUA. Aceste țări sunt bine poziționate pentru a beneficia de creșterea cererii globale “, explică Gonzalo Salinas, Senior Analyst – Fresh Produce la Rabobank din America de Sud.
 
În ceea ce privește consumul, SUA și Canada combinate încă absorb cel mai mare volum de afine, însă în Europa cererea a devenit tot mai intensă.
 
China este liderul consumului de afine în Asia datorită creșterii ofertei sale locale, dar și importurilor masive. Piața afinelor este în schimbare: centrul de greutate se mută din America de Nord spre diverse regiuni de pe glob. Pe măsură ce piața devine mai competitivă și consumatorii mai pretențioși, calitatea fructelor este vitală pentru a profita de oportunitățile de creștere.
 
„Programele de ameliorare dezvoltă soiuri pentru diferite cerințe de păstrare, concentrându-se pe aromă, fermitate și termen de valabilitate pentru a atrage mai mulți consumatori și comercianți cu amănuntul. Producătorii pot beneficia de o eficiență mai mare a inputurilor, de randamente mai bune și de potențialul de recoltare mecanică ”, potrivit Magaña.
 
Ce spun statisticile despre noi. În Republica Moldova, în 2020 pomușoarele au fost plantate pe o suprafață de peste trei mii hectare. Deși este o afacere relativ tânără, experții prognozează că în următorii ani suprafețele cu agriș, căpșuni, mure, scoruș, cătina albă sau afine se vor dubla. În plus, crește și numărul celor care vor să dezvolte această ramură.

Sursa: freshplaza.com
 
Top știri

RECORD LA CONCENTRAȚIA DE GAZE DIN ATMOSFERĂ: Temperatura va depăși cu mult ținta stabilită de 1,5 grade Celsius

25 oct 2021

RETROSPECTIVA 2021: Fenomenele climatice au afectat atât culturile de toamnă, cât și cele de primăvară

21 oct 2021

SERBIA - PRINCIPALUL EXPORTATOR DE ZMEURĂ PESTE OCEAN. Vezi cine s-a alăturat în cursă

13 oct 2021

SUTE DE KILOGRAME DE MIERE ÎMPRĂȘTIATE PE DRUM. Unde s-a întâmplat și care este motivul

07 oct 2021

OTIS DECLARAT CEL MAI GRAS URS DIN ALASKA. Câte kilograme are uriașul brun, fiind și cel mai bătrân din regiune

06 oct 2021
Din aceiași categorie

TOATĂ MUNCA I-A FOST CĂLCATĂ CU “ROȚILE”. Un agricultor a fost ocolit de secetă și alte intemperii, dar nu și de raliurile unor indivizi care i-au distrus lanurile cu grâu

16 jul 2020

SALVAȚI ALBINELE! Zeci de mii de stupi din Turcia, Grecia și Italia au luat foc din cauza incendiilor, apicultorii sunt disperați

12 aug 2021

PORUMBUL ALBASTRU DEVINE POPULAR ÎN ROMÂNIA. Vezi ce beneficii are pentru sănătate

09 jun 2020

FERMĂ ACVAPONICĂ ÎN INIMA ORAȘULUI BRUXELLES

12 jun 2021

MAI PUȚINE FABRICI DE ZAHĂR ÎN LUME

16 apr 2020

PIAȚA DE AFINE ÎN LUME: Peste 205 mii hectare cultivate la nivel global. Ce spun statisticile despre noi

PIAȚA DE AFINE ÎN LUME: Peste 205 mii hectare cultivate la nivel global

Ce spun statisticile despre noi

PIAȚA DE AFINE ÎN LUME: Peste 205 mii hectare cultivate la nivel global. Ce spun statisticile despre noi

loading ...