PREȚURILE LA LEGUME, FRUCTE ȘI CARNE AR PUTEA CREȘTE CU PESTE 20%

23 mar 2022
Potrivit unui studiu prezentat de ROMANIA.EUROPALIBERA.org, criza de pe piața fertilizanților ar putea duce la o majorare a prețurilor la o bună parte din produsele alimentare. Cel mai mult s-ar putea scumpi carnea, fructele și legumele.

Pe lângă creșterea prețului la gazele naturale, războiul din Ucraina, care a blocat importul fertilizanților, un alt motiv care a dus la scumpirea îngrășămintelor pe piața din România este și sistarea producției din luna decembrie la combinatul Azomureș.

Potrivit portalului românesc, agricultorilor le este din ce în ce mai greu să găsească pe piață îngrășămintele necesare pentru fertilizarea solului și cele care sunt au un preț foarte mare. Asta ar putea duce la utilizarea în cantități mai mici a fertilizanților, respectiv, la o scădere a cantității de producție.

Astfel, utilizarea unei cantități reduse de îngrășăminte cu 10% aduce un randament al culturii de grâu scăzut cu 5%. Estimările mai sumbre duc deficitul de fertilizatori până la 40%, ceea ce înseamnă o producție mai mică cu minimum 20% față de anul precedent. Asta va duce și o scumpire cu 20% a alimentelor pe care le cumpără populația, întrucât producția de cerealele influențează întreaga piața de produse alimentare. Salvarea ar putea fi, în cazul unei producții mici în 2022, stocurile din 2021, când a fost o producție record în toată Europa.
Scumpirea cerealelor va duce, inevitabil și la creșterea prețului la carne, întrucât cheltuielile fermierilor pentru hrana animalelor vor fi mai mari.

Pe piața din România, prețurile la fertilizanți au crescut în ultima perioadă cu peste 100%. Astfel, de la 50-60 de lei prețul unui sac de 50 de kg cu azotat de amoniu pentru fertilizare, a ajuns să coste  la începutul lunii martie și 120 de lei (RO). Prețul unui sac de uree, tot de 50 de kilograme este în prezent de 250-300 de lei, pe când în decembrie 2020, acesta se vindea cu 50 de lei. Un alt fertilizant folosit des de fermieri, NPK (Nitramofos), poate fi cumpărat cu 160 de lei, pentru un sac de 20 de kilograme, în timp ce acum un an erau oferte și cu 1,5 lei kilogramul, altfel spus, 30 de lei sacul de 20 de kilograme.

Autoritățile de peste Prut speră că activitatea combinatului Azomureș va putea fi reluată în curând, astfel ameliorând parțial situația dificilă în care s-au pomenit agricultorii.
 
 
loading ...