REGIUNEA HERSON NU VA MAI CREȘTE LEGUME MINIM 5 ANI

08 jun 2023
Distrugerea barajului hidroelectric de la Nova Kahovka se lasă cu grave consecințe asupra legumiculturii din Ucraina. Vadim Dudka, directorul companiei de consultanță pentru legume SRL „Agroanaliz susține că peste 20.000 de hectare de teren agricol, pe care s-a concentrat legumicultura ucraineană, vor fi scoase din funcțiune pentru mulți ani.
 
Dacă mai devreme speram că va dura aproximativ trei ani pentru a reface principala regiune de legume după eliberarea ei de sub ocupație, acum putem spune cu siguranță că perioada minimă de reconstrucție este de cinci ani, prezice expertul.
 
Potrivit informațiilor sale, cea mai gravă problemă a regiunii va fi refacerea terenurilor, iar fermele de pe malul stâng al Niprului vor fi cele mai afectate. Va fi afectat și malul drept, dar mai puțin, pentru că este situat pe un teren înalt, a explicat expertul.
 
El a precizat că, în prezent, nu se desfășoară lucrări agricole la scară industrială în regiune, ceea ce reduce pierderile actuale pentru industria legumiculturii, dacă nu luăm în considerare pierderea sistemelor de irigare care vor eșua.
 
Potrivit expertului, cea mai afectată poate fi exploatația agricolă „Agrofusion”, care a cultivat roșii cu irigare.
 
În regiunea Herson nu se vor mai cultiva legume și fructe

Regiunea Herson iese din sectorul agricol pentru o perioadă nedeterminată. Multe ferme care creșteau fructe și legume sunt situate chiar pe malul Niprului. Și chiar dacă nu sunt inundate, asta este deja o zonă riscantă pentru agricultură - este foarte cald, iar în absența apei nu va crește nimic, spune Andriy Biglenko, fondatorul TM „Roșii uscate la soare din Ucraina”
 
Dudka a adăugat că ar putea fi afectată și cea mai mare unitate de depozitare a legumelor din Ucraina - „Green-Team” SRL, unde sunt depozitate 50.000 de tone de legume pentru a fi transportate în Ucraina și pentru export.
 
El a mai adăugat că un mare producător de pastă de tomate și conserve de legume se află în Kakhovka — PrJSC „Chumak”, dar a fost jefuit și nu funcționează. Expertul este totuși convins că va fi posibilă reconstruirea barajului.
 
loading ...