DISTRUGEREA BARAJULUI DE LA NOVA KAHOVKA: consecințe grave pentru sectorul agricol

07 jun 2023
Distrugerea barajului hidroelectric de la Nova Kahovka va avea un impact negativ major inclusiv asupra sectorului agricol. Presa din Ucraina deja reflectă primele consecințe: sute de animale moarte, mii de hectare de teren agricol distruse, altele, rămase fără irigare, risc major de poluare a Mării Negre, alte surse de apă potabilă poluate, zeci de mii de hectare de păduri inundate ș.a.
 
Zeci de localități inundate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menționat că consecințele aruncării în aer a barajului hidroelectric de la Nova Kahovka vor fi clare într-o săptămână. Potrivit acestuia, între 35 și 70 de localități vor fi inundate, vor fi mari probleme cu alimentarea cu apă potabilă în întreaga regiune: Dnipropetrovsk, Zaporizhia și Herson.
 
O scădere a nivelului apei poate duce la potențiale probleme cu irigarea terenurilor din regiunile Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk și Herson. Peste 400.000 de hectare de teren vor rămâne fără irigare, au raportat analiștii Centrului de Strategie Economică în Telegram.
 


Câmpurile din sudul Ucrainei se pot transforma în deşerturi

Ministerul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei informează că, în 2023, doar 13 sisteme de irigare vor funcționa pe malul drept al Niprului.  94% din sistemele de irigare din regiunea Herson, 74% din regiunea Zaporizhia și 30% din regiunea Dnipropetrovsk au rămas fără sursă de apă.
 
Câmpurile din sudul Ucrainei se pot transforma în deşerturi chiar de anul viitor, mai scrie sursa citată. Fără lacul de acumulare Kakhovski, nu numai fermierii și utilizatorii de apă vor avea de suferit, ci și sursele de alimentare cu apă potabilă din zonele populate.
 
O pierdere de 14% din potențialul ucrainean de export de grâu

Înainte de detonare, s-a estimat că o scădere cu 1,5 m a nivelului apei din rezervor ar duce la o pierdere de 14% din potențialul ucrainean de export de grâu din cauza problemelor de irigare din regiunile Zaporizhia, Dnipropetrovsk și Herson.


 
Piețele globale au reacționat deja la eveniment – ​​grâul a crescut cu 3%. Dar este prea devreme pentru a judeca consecințele asupra securității alimentare globale, mai ales că în Ucraina 20% din cereale și leguminoase au fost cultivate pe teritoriul regiunilor afectate, explică Centrul pentru Strategie Economică.
 
În același timp, vor exista consecințe pentru întreprinderile situate în regiunile afectate. În special, terminalul de transbordare al companiei „NIBULON” (filiala „Kozatska”), situat în satul Kozatske, regiunea Herson, era sub apă.
 
Risc de contaminare a Mării Negre

Prin Nipru, o mare cantitate de apă dulce poate pătrunde în Marea Neagră, care este contaminată și cu pesticide și alte produse agrochimice din cauza spălării stratului de suprafață al solurilor din zonele inundate. Acest lucru poate avea impact nu numai asupra apelor ucrainene, ci și asupra pescuitului în apele teritoriale ale altor țări din bazinul Mării Negre, în funcție de curenți, au adăugat experții, menționând că substanțele periculoase din întreprinderile industriale ar putea intra în apă.


 
Zeci de mii de hectare de păduri inundate

La rândul său, șeful Întreprinderii de Stat „Pădurile Ucrainei” Iuri Bolokhovets a declarat că distrugerea barajului hidroelectric de la Nova Kahovka va duce la inundarea a 55.000 de hectare de păduri, dintre care 47.000 de hectare sunt teritorii ocupate.
 
Animalele, potrivit lui Bolokhovets, sunt și ele condamnate.

Poate că unele animale va reuși să se agațe de o insulă de pământ, dar marea majoritate va fi pur și simplu dusă de curent în larg. Acestea sunt căprioare, mistreți. șopârle, șerpi, iepuri de câmp, arici - nu au nicio șansă. În plus, va muri și fauna lacului de acumulare dusă de scurgerea apei în luncile inundate formate sub baraj. Pentru că în viitor, când apele se vor retrage, aceste resurse biologice vor ajunge pe uscat, a adăugat el.
 
Distrugerea va avea și consecințe negative pentru pescuit

Ministerul Politicii Agrare prezice că distrugerea va avea și consecințe negative pentru pescuit. Moartea peștilor este deja înregistrată: atât tineri cât și adulți. Perioada de depunere a icrelor tocmai s-a încheiat și, din cauza scăderii nivelului apei, icrele se vor usca în zonele colate.
 
O altă problemă va fi intrarea și moartea peștilor de apă dulce și a altor resurse biologice în apele sărate ale Mării Negre. În același timp, fauna Mării Negre poate muri și din cauza afluxului masiv de apă dulce.
 
Pierderile pentru industria pescuitului pot ajunge la 95 de mii de tone, sau aproximativ 4 miliarde UAH. În total, conform calculelor preliminare, pierderile din moartea tuturor resurselor biologice se vor ridica la 10,5 miliarde UAH.
 
Potrivit estimărilor, este nevoie de 800 de milioane de dolari până la 1 miliard de dolari pentru a construi un nou baraj. De asemenea, va fi necesară construirea unui pod și a unei treceri de cale ferată. Pentru toate acestea, e nevoie de aproximativ 5 ani.
loading ...