RETROSPECTIVA 2021: Fenomenele climatice au afectat atât culturile de toamnă, cât și cele de primăvară

21 oct 2021
Agra Asigurări, singura societate din România dedicată exclusiv asigurărilor Agricole, anunță retrospectiva anului curent.

Schimbările climatice afectează sectorul agricol la nivel național, iar ultimul an a fost unul revelator din acest punct de vedere. De la seceta masivă din anul 2020, până la ploi și furtuni intense cu grindină, agricultorii români s-au confruntat cu fenomene climatice tot mai imprevizibile. Acestea și-au lăsat amprenta asupra muncii lor, cât și asupra culturilor esențiale prin care asigură hrana populației și stabilitatea sectorului agro.

În 2021, numărul avizărilor de daună la polițele de asigurare emise de Agra Asigurări s-a dublat față de 2020. Aproximativ 40% dintre aceste daune au fost pentru riscul de grindină, diferența fiind reprezentată de alte riscuri asigurate, precum furtună și îngheț, dar și de riscurile din pachetul de reînsămânțare.

Alte 90 de avizări au fost înregistrate pentru Suplimentul Index de secetă, unde au fost despăgubite în mod special zilele de caniculă la culturile de porumb și floarea soarelui, culturi afectate profund de zilele de caniculă, dar și de deficitul de precipitații de la finalul perioadei de vegetație.

Dolj și Constanța – cele mai afectate regiuni din România

Provocarea anului este reprezentată de daunele multiple ale culturilor de cereale, respectiv grâu și orz, cauzate de furtunile puternice de la sfârșitul lunii mai. Aceste culturi au fost puse la pământ în stadii diferite de vegetație, fapt ce a dus la distrugerea plantelor și pierderea de producție.

La fel ca în anii precedenți, furtunile au afectat și culturile de primăvară, cele de porumb și floarea-soarelui, iar în aceeași măsură, și loturile semincere. Acestea au fost doborâte cu ușurință de vânturile puternice și chiar de grindină, în anumite regiuni geografice.

Chiar dacă efectele imprevizibile generate de schimbările climatice s-au resimțit la nivelul întregii țări, regiunile din sud-estul României s-au confruntat cu cele mai numeroase daune în anul agricol 2021.

Cele mai afectate județe din portofoliul Agra Asigurări au fost Dolj și Constanța, clasamentul fiind completat de Giurgiu și Ialomița. Un număr semnificativ de daune s-au avizat și în județele Galați și Tulcea, fiind afectate atât culturile de toamnă, cât și culturile de primăvară.

„Conform datelor din portofoliul nostru, sezonul de vară a fost unul foarte dificil pentru fermierii români. În luna iunie am înregistrat cele mai multe avizări de daune, atât pentru riscurile furtună și ploaie torențială, cât și pentru grindină, fiind urmate de luna iulie și august. De asemenea, la Suplimentul index de secetă am înregistrat perioade lungi de caniculă și secetă la final de vegetație, cea mai afectată  fiind cultura de porumb, cu o daunalitate de 264%”, a declarat Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurări România.

Sezonul de vară – cel mai dificil

Dolj este județul cu cea mai mare daunalitate, întrucât aici s-a înregistrat și cea mai mare daună avizată de un fermier, pe o suprafață de 1.200 de hectare. În ceea ce privește intensitatea daunelor, Doljul este urmat de Constanța, unde pagubele de anul acesta au fost mai timpurii.

La momentul actual, daunele au fost finalizate în proporție de 98%, iar evaluatorii Agra Asigurari au început deja evaluarea daunelor pentru anul agricol 2021-2022, daune produse de riscul de secetă în faza de răsărire la cultura de rapiță.

„Ne propunem ca în următorul sezon agricol să asigurăm 1.000.000 de ha, continuându-ne misiunea de a fi alături de fermierii români, prin servicii digitalizate și suport în momentele de cumpănă din activitatea agricolă”, a menționat Horia-Adrian Lupu, Director General Agra Asigurări România.

Din 2016, Agra Asigurări oferă produsele sale de asigurare și fermierilor din România, fiind singurul asigurator specializat pe domeniul agricol. La nivel național, în 2021, compania a asigurat 900.000 ha, printr-un portofoliu de 4 produse.
 
loading ...