RITMUL EXPORTURILOR DE-A LUNGUL CORIDORULUI DE CEREALE A ÎNCETINIT DIN NOU

22 feb 2023
În cea de-a 29-a săptămână a operațiunii „coridorul de cereale” (13-19 februarie), exportatorii ucraineni au expediat 760,2 de mii de tone de produse agroindustriale prin porturile maritime din regiunea Odesa, ceea ce reprezintă cu 33% mai puțin decât transporturile prin acest canal în săptămâna 28, informează Asociația „Clubul Ucrainean al Afacerilor Agrare”, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.

Se observă că numărul de nave care au fost încărcate în această săptămână a fost de 22 de unități, adică cu 4 nave mai puțin decât săptămâna precedentă.

Încetinirea coridorului de cereale de partea rusă continuă, ceea ce nu permite acestui canal de export să funcționeze pe deplin și formează o coadă de nave. Cu toate acestea, problema continuării activității este deja pe ordinea de zi. Negocierile pe această temă vor începe aproximativ peste o săptămână, au adăugat analiștii.

Cele mai mari volume de export în timpul celei de-a 29-a săptămâni a coridorului de cereale au fost:
  • porumb - 52% din exporturi în această perioadă;
  • grâu - 25%;
  • șrot de floarea soarelui - 9%.
Produsele ucrainene au mers în Asia (China, Turcia, Bangladesh și altele), Europa (Țările de Jos, Marea Britanie, Spania și altele) și Africa (Egipt, Tunisia, Kenya și altele). 

În total, de la demararea coridorului cerealelor la 1 august 2022 până la 19 februarie 2023, Ucraina a reușit să exporte 21,8 milioane de tone de produse agricole.

În același timp, în pofida blocajelor și a protestelor fermierilor din Europa, producătorii ucraineni continuă să- și vândă cerealele, de multe ori, sub prețul de producție. Nu au altă soluție, au nevoie să cumpere îngrășăminte, semințe și toate mijloacele necesare pentru continuarea producției, menționează presa din Ucraina.
 
loading ...