ROMÂNIA AR PUTEA PIERDE POZIȚIA DE LIDER LA CULTURA DE FLOAREA-SOARELUI. Iată ce se întâmplă în țara vecină și ce pierderi se înregistrează

03 jun 2020
De la glorie, la eșec. Așa am putea descrie situația din România. Țara vecină riscă să piardă poziția de lider printre principalii producători europeni de floarea-soarelui. Producția scade considerabil și conform datelor oferite de specialiștii români, în acest an, cantitatea se va reduce cu aproximativ 16 %, iar exporturile cu 20 la sută. Asta dupa ce anul trecut, România se număra printre principalii producători de semințe de floarea-soarelui, cu o recolta record - 3,48 milioane de tone. Unul dintre motivele care duce la această scădere este reducerea suprafețelor cultivate, care anul acesta constituie doar 13%.

De asemenea, au influențat profiturile mici obține de fermieri, urmează necesitatea pentru rotația culturilor, dar și faptul că fermierii nu mai pot folosi produse de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide, care anterior au afectat producția de floarea-soarelui. Astfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România a anunțat că nu va mai permite utilizarea acestor produse, iar fermierii trebuie să găsescă o alternativă. Din 2013, UE a interzis utilizarea a trei neonicotinoide în tratamentul culturilor agricole care sunt și periculoase pentru albini. Ultima analiză a Comisiei Europene arată că în România, Croația și Ungaria, considerate unele dintre cele mai mari țări producătoare de floarea-soarelui, campania de însămânțare a început mai târziu decât în anii precedenți. Semănatul a progresat bine, datorită precipitațiilor și a temperaturilor favorabile. Chiar și așa, condițiile pentru înmugurirea și dezvoltarea timpurie a culturilor s-au agravat treptat din cauza solurilor uscate. Specialiștii afirmă că anul acesta va fi unul slab și pentru exporturi.

Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii estimează un deficit de 20%. România ar putea exporta doar 1,65 milioane de tone de floarea-soarelui, ceea ce ar însemna pierderi destul de mari. Olanda, Spania și Franța sunt principalele piețe de export pentru țara vecină.
loading ...