SOLUȚII CHINEZE PE TIMP DE PANDEMIE. Ce metode au găsit fermierii și oficialii din China pentru a aproviziona țara cu lapte, afli AICI

25 nov 2020
 
Coronavirusul, despre care se tot afirmă că a apărut în China, a creat mari dificultăți fermierilor din această țară. Cei care au avut de suferit în mod special sunt micii producători de produse lactate. Mai marii, cu sprijinul statului, au scăpat ușor. Doar că în China rata de creștere ridicată a consumului de lactate nu va putea fi, probabil, acoperită de producția internă.
Chiar și așa, piața chineză este extrem de competitivă în rândul marilor exportatori. Noua Zeelandă, Australia, dar SUA încearcă să-și îmbunătățească poziția pe piață în China prin acorduri comerciale și vamale bilaterale. Prin urmare, este dificil pentru exportatorii europeni să-și mențină cotele de piață - sau chiar să le extindă în continuare - de exemplu cu lapte lichid, lapte praf degresat sau brânză.
 
În 2021, producția de lapte va crește
 

În 2021, se prognozează ca producția de lapte a Chinei să ajungă la 34,5 milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 5% față de anul precedent, motivul fiind productivitatea îmbunătățită. Ministerul chinez al Agriculturii și Afacerilor Rurale (MARA) estimează că producția medie de lapte a vacilor de lapte la fermele mari va ajunge la aproximativ 8.000 de litri.
 
Mai multe ferme mari au investit în sisteme de muls și hrănire de ultimă generație, dar și în genetică animală, ce a contribuit la majorarea productivității. Statisticile arată că aproape 70 la sută dintre toți producătorii de lapte sunt acum așa-numitele ferme mari. Filiala chineză a Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) notează în studiul său că fermele mici nu pot concura cu cele mari, din cauza costurilor ridicate ale hranei și a geneticii semnificativ mai sărace.
 
În aprilie a anului curent, cea mai mare companie de prelucrare a laptelui din țară a anunțat planurile privind construcția unei ferme de profil în Mongolia Interioară, unde urmează să fie păstrate 100.000 de bovine. Tot mai multe companii de lactate cumpără acțiuni de la aceste întreprinderi pentru a-și asigura controlul asupra aprovizionării cu lapte.
 
Investiții în genetica bovinelor
 
Guvernul provincial Henan a anunțat, în august 2020, că va acorda fermierilor care înființează sau extind ferme lactate cu peste 100 de bovine, o subvenție de 5.000 RMB (735 USD) pe cap de animal. Subsidiile sunt oferite și antreprenorilor care intenționează să importe vaci de lapte (1.000 RMB / 147 USD per animal) și embrioni de reproducție (5.000 RMB / 735 USD fiecare). Valul puternic actual de expansiune în fermele lactate moderne a condus la o îmbunătățire semnificativă a geneticii bovinelor și a tehnicilor standardizate de hrănire.
 
China a importat aproximativ 155.000 de vite vii în primele șapte luni ale anului 2020, înregistrând o creștere de 42% față de anul precedent. Importatorii afirmă că 75% dintre animale erau vaci de lapte. Prețul vacilor Holstein importate a crescut de la 18.000 RMB (2.608 dolari) în ianuarie 2020, la 25.000 RMB (3.623 dolari) în septembrie, potrivit USDA.
 
Cu toate acestea, furajele pentru vacile de lapte sunt rare în China: importurile chineze de lucernă (fân de lucernă) pentru hrana bovinelor de lapte au crescut la 735.700 de tone în primele șapte luni ale anului 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 26%.
 
Conform datelor, un chinez a consumat în 2019, 97 de grame de produse lactate zilnic, comparativ cu media globală de 303 de grame. Liniile directoare dietetice pentru rezidenții chinezi recomandă un aport zilnic de 300 de grame de produse lactate, ceea ce indică un potențial mare de creștere continuă a consumului de lapte.
 
Se prognozează că importurile de lapte lichid din China, în principal, lapte UHT ambalat, vor crește la 980.000 de tone în 2021, fiind vorba de o creștere de 5% față de 2020. Cauza este cererea în plină expansiune în sectoarele consumatorilor și alimentelor. Uniunea Europeană rămâne cel mai mare furnizor de lapte lichid către China, urmat de Noua Zeelandă.
 
loading ...