UE A MODIFICAT REGULAMENTUL PRIVIND PROTECȚIA PLANTELOR

18 nov 2024
Consiliul UE a adoptat, pe 18 noiembrie, o modificare a regulamentului UE privind protecția plantelor, care îmbunătățește modul în care UE luptă împotriva dăunătorilor plantelor, asigură siguranța plantelor care intră în UE și simplifică procedurile, scrie Revista Ferma.
 
Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, una dintre modalitățile prin care aceste modificări îmbunătățesc actualul cadru privind protecția plantelor este crearea, la nivelul UE, a unei echipe de urgență privind sănătatea și protecția plantelor. Echipa va fi formată din experți specializați în protecția plantelor care pot oferi asistență în cazul apariției unor noi focare de dăunători în UE.
 
De asemenea, echipa poate oferi asistență și expertiză urgentă în cazul focarelor și țărilor vecine din afara UE, cu scopul de a preveni intrarea dăunătorilor plantelor în UE. În plus, regulamentul revizuit reduce sarcina administrativă pentru autoritățile competente prin creșterea duratei programelor multianuale de supraveghere. Acestea vor acoperi acum o perioadă de cinci până la zece ani, în loc de cinci până la șapte ani, cum este în prezent.
 
Pentru a asigura depistarea la timp a dăunătorilor, aceste programe sunt revizuite și actualizate atunci când este necesar, pentru a răspunde eficient situației fitosanitare. Digitalizarea sporită va reduce, de asemenea, birocrația atât pentru operatori, cât și pentru autoritățile naționale.
 
Adoptarea oficială marchează ultimul pas în procedura legislativă ordinară. Regulamentul modificat va fi acum semnat și publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării. Legea fitosanitară (Regulamentul 2031/2016) este cadrul legal de bază pentru politica UE privind protecția plantelor. Acesta își propune să prevină intrarea și răspândirea noilor dăunători ai plantelor (așa-numiții „dăunători de carantină ai Uniunii”) și să protejeze împotriva dăunătorilor deja prezenți în UE („dăunători reglementați care nu sunt de carantină”).
 
Regulamentul este în vigoare din 14 decembrie 2019. Comisia Europeană a propus revizuirea normelor existente la 17 octombrie 2023, ținând cont de experiența dobândită de operatori în implementarea legii fitosanitare. Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la forma finală a regulamentului revizuit la 5 martie 2024.
 
 
loading ...