Volumul prelucrării semințelor de rapiță în Uniunea Europeană a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii trei ani în perioada ianuarie – mai 2025, atingând doar 10,2 milioane de tone, cu 0,7 milioane de tone mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Declinul este pus pe seama mai multor factori cumulați: nivelurile scăzute ale stocurilor de rapiță în UE, prețurile ridicate ale materiilor prime și cererea slabă pentru uleiul de rapiță, în special din partea sectorului de biodiesel. Aceste condiții au afectat rentabilitatea procesării, determinând o parte din procesatori să își reconfigureze activitatea în favoarea soiei, scrie Agroportal.
În acest context, prelucrarea soiei în UE a crescut cu 4% în perioada analizată. Totuși, ritmul de creștere a fost temperat de importurile masive de șrot de soia sud-american, oferit la prețuri mai competitive. Această reorientare a influențat puternic piața furajelor.
Conform estimărilor pentru anul de marketing octombrie 2024 – septembrie 2025, consumul de șrot de soia în UE ar putea atinge un nivel record de 33,3 milioane de tone, în creștere cu 4,1 milioane de tone față de anul precedent. Această evoluție se face în detrimentul altor tipuri de șroturi: consumul de șrot de rapiță este estimat în scădere cu 1 milion de tone, iar cel de floarea-soarelui în declin similar.
În Germania, una dintre cele mai mari piețe europene de furaje, tendința este deja clară: între ianuarie și aprilie 2025, utilizarea șrotului de soia în furajele combinate a crescut cu 14%, în timp ce utilizarea șrotului de rapiță a scăzut cu 4%.
Această schimbare a balanței între materiile prime utilizate în procesare și în sectorul zootehnic indică o adaptare structurală a pieței europene la realitățile actuale ale comerțului global și ale prețurilor.