Datorită faptului că anul trecut, în perioada formării butașilor și a mugurilor de rod, au avut parte de precipitații suficiente, murele au rodit bine vara asta. Seceta și soarele arzător, însă, împiedică pomușoarele să se dezvolte și să se coacă așa cum ar fi trebuit. Producătorii spun cu regret că plantațiile le sunt grav afectate de lipsa ploilor și speranțele că vor avea cantități bune la recoltare le-au fost spulberate.
Irina Pompuș, antreprenoare din satul Teleșeu, raionul Orhei, care cultivă mure de aproape 10 ani și știe totul despre aceste bacifere, susține că vara 2022 este una cu multe provocări pentru producătorii de mure. Întâi au fost loviți de majorările considerabile a costurilor de producție, apoi de seceta care afectează atât fructele, cât și plantele de mur.
Suntem la început de sezon și dacă la începutul anului, ne-am făcut prognoze optimiste, plantele arătau foarte bine, plantațiile erau frumoase, sănătoase, acum, din păcate, situația nu este cea mai bună. Noi, de exemplu, avem irigare, dar oricum, temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor afectează și plantele, și fructele concomitent. Fructele sunt afectate de razele puternice și au arsuri solare. Rămâne un procent mult mai mic de pomușoare de calitate înaltă, care pot fi comercializate pentru consumul în stare proaspătă. În rest, vor merge la procesare, în cel mai bun caz. Deci, situația nu e așa îmbucurătoare după cum ne așteptam noi, producătorii.
Sunt, însă, colegi care nu au sistemul de irigare. Acolo, în general, este jalnic. Noi, poate, cu greu, dar le mai menținem în viață, dar unde nu sunt irigate, e de plâns. În aceste plantații, multe fructe nici nu vor ajunge la maturare, iar cele care ajung, sunt foarte mici, rămân doar semințele, a declarat pentru AGROMEDIA, Irina Pompuș.
Antreprenoarea spune că unica soluție pentru a face față schimbărilor climaterice din ultimul timp, care duc la situații neprevăzute este agricultura performantă, cu sisteme moderne de irigare și protecție a plantațiilor.
Deja ne-am obișnuit cu situații de acest gen. Avem ani la rând când ceva apare, ba plouă prea mult și nu putem recolta, ba e soare prea mare. Concluzia este că sau trebuie să facem agricultură performantă, să instalăm plase de protecție, irigare, sau renunțăm la agricultură. Devine din ce în ce mai greu.
Toate acestea vin și în contextul prețurilor extrem de mari: ziua de muncă s-a scumpit, carburanții s-au scumpit, irigarea, energia etc. Sinecostul este mult mai mare, dar produsul iese tot cu prețul la care se vindea cu 10 ani în urmă. La început de sezon, a fost 70-80 de lei/kg, dar ulterior, acesta scade.
Cât despre realizare, nu putem spune că avem ceva foarte sigur stabilit: piețele locale, târguri, unele magazine, dar în cantități mici și la prețuri mici, în cel mai rău caz, mergem la procesare, acolo e sigur, mai spune producătoarea.
Sergiu Leancă, agricultor din satul Coștangalia, raionul Cimișlia cultivă mure din soiul Triple Crown, care se coc la mijlocul lunii iulie. Producătorul spune că seceta va avea un efect negativ mai ales asupra producției de anul viitor.
Este roadă. Dar ea trebuie menținută, dacă și în continuare nu va ploua, nu știu cum va fi. Arbuștii, mai ales murul, cresc pe tulpină de un an. Seceta din anul acesta se va simți puternic în recoltele de anul viitor. Creștere nu prea este, respectiv, nici roadă nu va fi.
Pe lângă condițiile climaterice nefavorabile, Sergiu Leancă spune că o altă problemă majoră a producătorilor de pomușoare de la noi este realizarea acestora. Moldova nu are dezvoltată o tradiție a consumului de pomușoare în stare proaspătă, motiv din care cererea de pe piața locală este una foarte mică, mai spune fermierul.
Triple Crown este un soi foarte bun, mășcat, dulce. Pomușoarele le vindem aici, în țară, la unele rețele de magazine, piețe, rețele de socializare. În Moldova, nu prea este piață de desfacere pentru pomușoare. Ca să cultivi hectare întregi de pomușoare, trebuie să cercetezi foarte bine piața, să ai un plan de afaceri bine pus la punct. Contracte din exterior unde să realizezi producția, altfel, este imposibil, a declarat Sergiu Leancă.
Fiind abia la început de sezon, prețul pentru un kilogram de mure, la piață este de 80 de lei/kg.