A VRUT SĂ VALORIFICE PĂMÂNTUL MOȘTENIT DE LA BUNEI ȘI A PLANTAT MURE

08 mai 2023
Tânăr și ambițios, Nelu Șarcanean din raionul Orhei, satul Camencea a moștenit de la bunei un lot de pământ și și-a propus să-l valorifice producând ceva pe el. Astfel, în 2019 a înființat plantația de mure. I-au fost alături ceilalți membri ai familiei, care i-au susținut ideea și l-au ajutat în toate. Nu este o plantație mare, dar se străduie să execute toate lucrările ca la carte și își propune să le mecanizeze maxim posibil, astfel producția va fi una rentabilă și de cea mai înaltă calitate, menționează producătorul.

Mereu am vrut să produc ceva, au încolțit multe idei despre ce aș putea crește pe această părticică de pământ. Am fost ajutat, inspirat să plantez mure. Ulterior, am ajuns să înțeleg că anume murul era răspunsul la căutările mele, am făcut alegerea corectă, povestește tânărul.A ales să planteze un singur soi și anume Triple Crown. E un mur fără ghimpi, fructele sunt mășcate, suculente, dulci care se coc eșalonat și pot fi recoltate pe o perioadă de 30 de zile, un mare avantaj pentru producători, așa cum murele sunt un produs ușor perisabil. Așa cum principala problemă a producătorilor de anul trecut a fost seceta, tânărul a pornit instalarea unui sistem de irigare.

Plantația are 60 de ari și intenționăm să o extindem până la 1 hectar. Din munca mecanizată folosim motocultorul (în viitor tractorul), motocoasa și pompa de apă pentru a aduna apa în bazinul colector pentru irigare. Noi am pregătit un sistem de irigare prin picurare. În bazinul colector, se va aduna apa din fântână și, ulterior, se va scurge, conform principiului gravitațional, această metodă mi se pare cea mai economă. La aceste lucrări participă toți membrii familiei, mai spune producătorul.
 

Zilele acestea, în plantația lui Nelu Șarcanean se execută lucrări pentru afânarea solului, cosit, legat. Comparativ cu anul trecut, tânărul spune că nu a depistat plante afectate de înghețuri. În 2022, a avut pierderi din cauza temperaturilor negative.

Mi-aș dori să mecanizez cât mai mult posibil unele lucrări, să colectăm apa cu ajutorul unui soft, să afânăm, cosim, tocăm cu utilaje agricole speciale. Intenționăm în viitor să construim pe teritoriul plantației o zonă unde să ne refugiem în liniște. De asemenea, ne dorim să ne extindem plantația până la 1hectar (mai mult nu simțim necesitatea). Din dorințe sofisticate, ne dorim să producem energie solară, eoliană, dar încă nu am analizat dacă ne permit factorii de mediu.Murele le comercializează pe piața locală: în magazine, livrează pe comenzi, dar Everestul comerțului rămâne a fi exportul spre care mulți agricultori tind, menționează Nelu Șarcanean. Pentru a afla detalii despre prețul murelor și cum le puteți achiziționa, vizitați pagina de facebook a producătorului.
 
loading ...