AGRICULTORII RENUNȚĂ LA PROTESTE, DAR NU SE LASĂ MULȚUMIȚI DE CE LE-A OFERIT GUVERNUL. Negocierile cu autoritățile vor continua

21 aug 2020
Agricultorii care au protestat în ultimele săptămânii se întorc la case lor. Ei au renunțat la proteste, dar spun că vor continua discuțiile cu autoritățile pentru ca toate revendicările lor să fie îndeplinite. Unul dintre fermierii care a protestat până acum este și Adrian Talmaci din localitatea Sagaidac. Producătorul a povestit pentru AGROMEDIA că seceta nemiloasă i-a compromis toată roada și l-a lăsat sărac. Deocamdată, antreprenorul nu planifică să înceapă campania de semănat.

Toți protestatarii pleacă pe la casele lor, a fost luată decizia de a stopa protestele și de a continua discuțiile în privința cerințelor înaintate de fermieri. Deocamdată, Guvernul a aprobat doar suma de 1500 de lei care va fi alocată, a fost simplificată procedura de depunere a dosarului la AIPA. Urmează cu băncile să se mai discute pentru a ajunge la un numitor comun”, a declarat Adrian Talmaci, producător agricol.

Fermierul a explicat de ce până acum nu a depus dosarul la AIPA pentru a beneficia de ajutor financiar din partea statului.

Nu am depus dosarul până acum prentru că procedura era foarte dificilă, plus așteptam deciziile de la conducerea țării. Azi a apărut schimbările în Monitorul Oficial și ne pregătim să depunem actele”, a precizat producătorul agricol, Adrian Talmaci.

Fermierii cer în continuare de la autorități alocarea unor despăgubiri de 3.000 de lei pentru un hectar afectat de secetă. Mai solicită instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud și eliberarea certificatelor de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori. Fermierii mai vor un nou regulament cu posibilitatea de a restituire TVA-ul acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor, să fie scutiți de plata impozitelor salariale și funciare și să aibă o vacanță fiscală pentru primele 6 luni din 2021. Recent, Guvernul a decis să suplinească fondul pentru agricultură cu încă 100 de milioane de lei, iar acum constituie 300 de milioane de lei. Astfel, pentru fiecare hectar de culturi reînsămânțate se va acorda o alocație de 1.620 de lei, pentru grâul de toamnă – 1.500 de lei per hectar, orz de toamnă – 1.530 de lei, rapiță de toamnă – 2.100 de lei, pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun – 3.800 de lei, viță-de-vie – 3.000 lei, legume în câmp deschis – 2.000 de lei, mazăre – 1.100 de lei pentru fiecare hectar afectat. Totuși, agricultorii au cerut o compensație de 3.000 de lei în cazul grâului, dar aceasta a fost majorată doar până la 1.500. Premierul a explicat că statul n-are acum posibilitatea să plătească mai mult, pentru că bugetul se confruntă cu un deficit mare în urma pandemiei de COVID-19.
loading ...