​CEAPA DE LA VARNIȚA A FRAȚILOR URÎTA. Care este sfatul sugerat de antreprenori pentru viitorii fermieri

20 jul 2021


Pe Vasile Urîta din satul Varnița, ceapa nu îl face să plângă, ci dimpotrivă, îi aduce bucurie. L-am găsit în câmp, în timp ce mercurul din termometre urca până la 35 de grade Celsius. Nu se odihnea sub vreo umbrelă, ci pe un sac plin cu ceapă. Curioși din fire, i-am „decojit” povestea, relatează site-ul sda.gov.md.

Vasile Urîta împreună cu fratele său, Alexandru, dețin peste o sută hectare de teren agricol în aria sistemului centralizat de irigare (SCI) „Varnița”. Ei cultivă cartofi, sfeclă, morcov, varză, iar zilele acestea sunt în plin proces de recoltare a cepei de vară de pe șapte hectare. Procesul se realizează semi-mecanizat: extragerea din sol se execută mecanizat, iar adunatul - manual de către 30 de muncitori.

Primii pași în agricultură Vasile i-a făcut acum mulți ani, luând credite.  Începuturile au fost extrem de grele, afirmă producătorul, însă dacă ar da timpul înapoi, nu ar schimba aproape nimic. „Agricultura este un domeniu în care merită de investit, pentru că oamenii au mereu nevoie de mâncare, iar produsele crescute natural sunt tot mai căutate. Lucrul în câmp este foarte interesant. Nu ne gândim să plecăm peste hotare, ci dimpotrivă așteptăm moldovenii acasă pentru că ducem lipsa de brațe de muncă, în special mecanizatori”, a menționat dnul Urîta.

Apa și cu ceapa sunt surori pe viață!

Până în anul curent agricultorii din Varnița irigau dintr-un bazin aflat într-o stare deplorabilă, motiv pentru care se înregistrau pierderi semnificative de apă. În urma investițiilor Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) și a contribuției membrilor Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Varnița” producătorii agricoli beneficiază de un bazin de acumulare reabilitat integral cu o capacitate de circa 20 mii metri cubi de apă.

„Anul trecut am suportat cheltuieli enorme la irigare și ne bucurăm mult că am reușit în sfârșit să ieșim din această situație, inclusiv grație FDD Moldova. Datorită irigării putem obține roada scontată, fiind totodată într-un continuu proces de dezvoltare”, a declarat Vasile Urîta.
Chiar dacă acest sezon a fost caracterizat prin ploi abundente, agricultorul nu s-a lipsit de irigare. Mai mult decât atât, a mai achiziționat și instalat un echipament de irigare tip ,,tambur”, al treilea la număr, pentru plantațiile de cartofi și morcovi. „Sunt zece zile în sezon când irigarea este obligatorie. Dacă întârziem, nu ne mai putem bucura de productivitate la hectar”, a subliniat dnul Urîta.

Tot din cauza ploilor, în acest an ceapa e colectată cu trei săptămâni mai târziu, așa că agricultorul nu va mai reuși să planteze alte culturi pe terenul respectiv, practică utilizată anterior. Totuși, producătorul se arată mulțumit de recolta din acest sezon pe care o estimează la circa 30 tone la hectar. Întreaga cantitate va ajunge pe piețele angro din Republica Moldova.

Pentru cei care vor să înceapă o afacere similară, Vasile Urîta are câteva sfaturi: „agricultura nu este un domeniu ușor, dar merită toate eforturile. Până nu veți face primii pași, nu veți ști niciodată cât de greu se câștigă această pâine. Mult curaj și dăruire în ceea ce doriți să întreprindeți!”

Top știri

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

15 oct 2021

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

15 oct 2021

CONCURS ÎNCHEIAT. Au fost anunțate cele 10 câștigătoare din stânga Nistrului. În ce vor investi cei 10000 USD

14 oct 2021

INSTITUTUL ”SELECȚIA” ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR: Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne

14 oct 2021

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

14 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

​CEAPA DE LA VARNIȚA A FRAȚILOR URÎTA. Care este sfatul sugerat de antreprenori pentru viitorii fermieri

​CEAPA DE LA VARNIȚA A FRAȚILOR URÎTA

Care este sfatul sugerat de antreprenori pentru viitorii fermieri

​CEAPA DE LA VARNIȚA A FRAȚILOR URÎTA. Care este sfatul sugerat de antreprenori pentru viitorii fermieri

loading ...