​CRIZĂ DE MIERE DE ALBINE: Facelia devine o bună alternativă. Află despre beneficiile acesteia

10 jun 2020


Când vremea de afară crează bătăi de cap fermierilor, mereu există o soluție pentru a depăși situația. Din cauza înghețurilor din primăvară, dar și a secetei, floarea de salcâm a întârziat să apară, iar astfel au avut de suferit albinele atunci când au cules polenul. Apicultorii susțin că nu s-au mai ciocnit cu așa  fenomen. Chiar dacă unii dintre ei au peste 1000 de familii de albine dezvoltate, fermierii nu se vor putea bucura de o roadă bogată.
O alternativă în acest sens pentru apicultori este facelia, iar cei care au investit într-o astfel de plantație au reușit să-și salveze producția. Originară din America de Nord, planta nu este pretențioasă la condițiile climaterice din Moldova. Unul dintre avantajele faceliei este că are o perioadă scurtă de vegetație, iar de la răsărire până la înflorire trec maxim 55 de zile. 
Totodată, planta se menține înflorită până la 50 de zile, în funcție de vreme. Înălțimea faceliei poate ajunge până la 60 de centimetri. Aceasta înflorește din mai până în octombrie.
Înainte de cultivare, solul trebuie bine pregătit. Este important ca patul germinativ să fie bine mărunțiț, pentru ca semința să intre în pământ în mod uniform până la 2-3 centimetri. De asemenea, ea poate fi semănata cu mașina, la distanțe între rânduri de până la 60 de cm, cu o cantitate de 6-8 kilograme de sămânță la hectar.În Moldova, pe parcursul ultimilor ani, facelia s-a făcut mai cunoscută în rândul apicultorilor. Planta poate fi crescută în toate regiunile țării, deoarece este rezistentă la toate mofturile vremii și a solului. De asemenea, facelia este o cultură meliferă care poate da până la o tonă de miere ce nu se cristalizează. 

Odată ce se trec florile de salcâm și până la rodirea floarei-soarelui, albinele nu au de unde lua miere, iar facelia ar putea fi o salvarea. 
Mierea obținută din facelia se deosebește de altele prin finețea și aroma deosebită. Pe lângă utlizarea în apicultură, aceasta are rolul de a proteja solul. La fel, ea poate fi folosită sub formă de îngrășăminte naturale, ca plantă furajeră sau ca soluție antipoluantă.

Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de FARM

20 jan 2022

7 ANI DE DCFTA ÎN MOLDOVA: Extinderea listei de produse agroalimentare exportate în UE, primordială pentru ANSA. Detalii

20 jan 2022

DE ACUM ÎNCOLO ANSA VA DECIDE CARE FRUCTE ȘI LEGUME SUNT PROASPETE. Vezi cerințele noi aprobate de Guvern

19 jan 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

​CRIZĂ DE MIERE DE ALBINE: Facelia devine o bună alternativă. Află despre beneficiile acesteia

​CRIZĂ DE MIERE DE ALBINE: Facelia devine o bună alternativă

Află despre beneficiile acesteia

​CRIZĂ DE MIERE DE ALBINE: Facelia devine o bună alternativă. Află despre beneficiile acesteia

loading ...