https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.22 EUR
17.78 USD
0.24 RUB
4.31 RON
0.65 UAH
​CRIZĂ DE MIERE DE ALBINE: Facelia devine o bună alternativă. Află despre beneficiile acesteia

​CRIZĂ DE MIERE DE ALBINE: Facelia devine o bună alternativă. Află despre beneficiile acesteia

10 jun 2020


Când vremea de afară crează bătăi de cap fermierilor, mereu există o soluție pentru a depăși situația. Din cauza înghețurilor din primăvară, dar și a secetei, floarea de salcâm a întârziat să apară, iar astfel au avut de suferit albinele atunci când au cules polenul. Apicultorii susțin că nu s-au mai ciocnit cu așa  fenomen. Chiar dacă unii dintre ei au peste 1000 de familii de albine dezvoltate, fermierii nu se vor putea bucura de o roadă bogată.
O alternativă în acest sens pentru apicultori este facelia, iar cei care au investit într-o astfel de plantație au reușit să-și salveze producția. Originară din America de Nord, planta nu este pretențioasă la condițiile climaterice din Moldova. Unul dintre avantajele faceliei este că are o perioadă scurtă de vegetație, iar de la răsărire până la înflorire trec maxim 55 de zile. 
Totodată, planta se menține înflorită până la 50 de zile, în funcție de vreme. Înălțimea faceliei poate ajunge până la 60 de centimetri. Aceasta înflorește din mai până în octombrie.
Înainte de cultivare, solul trebuie bine pregătit. Este important ca patul germinativ să fie bine mărunțiț, pentru ca semința să intre în pământ în mod uniform până la 2-3 centimetri. De asemenea, ea poate fi semănata cu mașina, la distanțe între rânduri de până la 60 de cm, cu o cantitate de 6-8 kilograme de sămânță la hectar.În Moldova, pe parcursul ultimilor ani, facelia s-a făcut mai cunoscută în rândul apicultorilor. Planta poate fi crescută în toate regiunile țării, deoarece este rezistentă la toate mofturile vremii și a solului. De asemenea, facelia este o cultură meliferă care poate da până la o tonă de miere ce nu se cristalizează. 

Odată ce se trec florile de salcâm și până la rodirea floarei-soarelui, albinele nu au de unde lua miere, iar facelia ar putea fi o salvarea. 
Mierea obținută din facelia se deosebește de altele prin finețea și aroma deosebită. Pe lângă utlizarea în apicultură, aceasta are rolul de a proteja solul. La fel, ea poate fi folosită sub formă de îngrășăminte naturale, ca plantă furajeră sau ca soluție antipoluantă.

17 ZILE DE PLOI ABUNDENTE: FERMIERII SUNT ÎN ALERTĂ! Pagube de milioane de lei, iar nivelul apei din Prut continuă să crească
18 jun 2021
AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE. Cum a influențat avertizarea ANRE acțiunile unor companii petroliere
18 jun 2021
ȘAPTE ZILE DE SEMINARE PENTRU DEȚINĂTORII DE TERENURI. Ce probleme au fost abordate și ce au cuprins instruirile
17 jun 2021
LA MERENI PLOAIA A AJUNS ȘI-N BECI LA OAMENI. Aurotitățile declară că situația e gravă. Ce pagube s-au înregistrat
17 jun 2021

​CRIZĂ DE MIERE DE ALBINE: Facelia devine o bună alternativă. Află despre beneficiile acesteia

​CRIZĂ DE MIERE DE ALBINE: Facelia devine o bună alternativă

Află despre beneficiile acesteia

​CRIZĂ DE MIERE DE ALBINE: Facelia devine o bună alternativă. Află despre beneficiile acesteia

loading ...