CUM APRECIEM CARACTERISTICILE SOLULUI FĂRĂ DISPOZITIVE SPECIALE – 6 METODE. Partea II

08 sep 2022
În prima parte a acestui material, am vorbit despre aprecierea calității solului după mirosire; aprecierea solului după populația de râme; aprecierea reacției solului după plantele din flora spontană care cresc în parcelă. În continuare, vom enumera și alte metode de apreciere a solului fără dispozitive speciale.

La aprecierea texturii solului se urmăresc următoarele caracteristici:
  • este sol nisipos dacă este format din grăunți de nisip nelegați care nu formează agregate;
  • este sol nisipos dacă alături de nisip se găsește material fin. Acesta formează agregate care se sfărâmă ușor;
  • este sol luto-nisipos cu aspect heterogen, formând agregate cu grad de sfărâmare mijlociu;
  • este sol lutos, alcătuit din material fin, omogen, formează agregate care se sfărâmă greu;
  • este sol luto-argilos format din material foarte fin și omogen care formează agregate rezistente;
  • este sol argilos din care lipsesc grăunții de nisip și formează agregate tari care nu se sfărâmă.
Determinarea texturii solului în câmp

Se ia o probă de sol din parcelă, se umectează și se sfărâmă în mână până când se poate modela. Se face un sul de 3-5 cm lungime și 0,5 cm grosime care se îndoaie în formă de inel. În urma acestei proceduri, se constată următoarele:
  • dacă nu se poate forma sulul și se sfărâmă, este o textură grosieră;
  • dacă se poate forma sulul, dar se rupe la îndoire, este o textură mijlocie;
  • dacă se formează ușor sul și nu se rupe la îndoire este textură fină.
La aprecierea umidității solului în câmp se procedează în felul următor:

a) se strânge în mână un bulgăre din parcela respectivă și:
  • dacă este rece și palma se udă, este prea umed și nu se poate lucra;
  • dacă se udă mâna și, trecut peste o hârtie sugativă nu lasă urmă, se poate lucra;
b) se frământă în mână un bulgăre din parcelă și i se dă drumul de la 1 metru înălțime:
  • dacă se turtește, este prea umed și se amână lucrarea;
  • dacă se sfărâmă în agregate, se poate lucra;
c) se trage o brazdă și:
  • dacă se varsă în urma plugului, se poate lucra;
  • dacă se lipește de melte și taie brazda sub formă de curele, se amână lucrarea.
Determinarea umidității solului în câmp

Aprecierea aproximativă a gradului de umiditate a solului se face cu degetele, iar dacă prin cădere se turtește are umiditate de 40-50%.
  • Este sol umed când umezește ușor mâna și hârtia și dă senzația de rece la mână. Are umiditate de 36-40%.
  • Este jilav când prin presare umezește hârtia și prin uscare se decolorează. Strâns în mână, formează un bulgăre care prin cădere se desface în agregate. Are umiditate de 25-30%.
  • Este reavăn atunci când în contact cu mâna dă senzația de rece, dar nu umezește hârtia. Are umiditate de 18-25%.
  • Este sol uscat atunci când prin frecare rezultă praf, iar prin umezire se închide la culoare. Are umiditate 15-18%.
Cunoașterea acestora si alte metode dă posibilitatea fermierilor să se orienteze în câmp asupra caracteristicilor solurilor pe care lucrează.

Bibliografie: Popescu Vasile. Metode practice la îndemâna fermierilor. Revista Lumea Satului.

Material realizat de AGROMEDIA, în colaborare cu Andrei Gumovschi, Doctor, conferențiar universitar, expert în agricultură durabilă.
 

CUM APRECIEM CARACTERISTICILE SOLULUI FĂRĂ DISPOZITIVE SPECIALE – 6 METODE. Partea II

CUM APRECIEM CARACTERISTICILE SOLULUI FĂRĂ DISPOZITIVE SPECIALE – 6 METODE

Partea II

CUM APRECIEM CARACTERISTICILE SOLULUI FĂRĂ DISPOZITIVE SPECIALE – 6 METODE. Partea II

loading ...