CUM APRECIEM CARACTERISTICILE SOLULUI FĂRĂ DISPOZITIVE SPECIALE – 6 METODE. Partea II

08 sep 2022
În prima parte a acestui material, am vorbit despre aprecierea calității solului după mirosire; aprecierea solului după populația de râme; aprecierea reacției solului după plantele din flora spontană care cresc în parcelă. În continuare, vom enumera și alte metode de apreciere a solului fără dispozitive speciale.

La aprecierea texturii solului se urmăresc următoarele caracteristici:
  • este sol nisipos dacă este format din grăunți de nisip nelegați care nu formează agregate;
  • este sol nisipos dacă alături de nisip se găsește material fin. Acesta formează agregate care se sfărâmă ușor;
  • este sol luto-nisipos cu aspect heterogen, formând agregate cu grad de sfărâmare mijlociu;
  • este sol lutos, alcătuit din material fin, omogen, formează agregate care se sfărâmă greu;
  • este sol luto-argilos format din material foarte fin și omogen care formează agregate rezistente;
  • este sol argilos din care lipsesc grăunții de nisip și formează agregate tari care nu se sfărâmă.
Determinarea texturii solului în câmp

Se ia o probă de sol din parcelă, se umectează și se sfărâmă în mână până când se poate modela. Se face un sul de 3-5 cm lungime și 0,5 cm grosime care se îndoaie în formă de inel. În urma acestei proceduri, se constată următoarele:
  • dacă nu se poate forma sulul și se sfărâmă, este o textură grosieră;
  • dacă se poate forma sulul, dar se rupe la îndoire, este o textură mijlocie;
  • dacă se formează ușor sul și nu se rupe la îndoire este textură fină.
La aprecierea umidității solului în câmp se procedează în felul următor:

a) se strânge în mână un bulgăre din parcela respectivă și:
  • dacă este rece și palma se udă, este prea umed și nu se poate lucra;
  • dacă se udă mâna și, trecut peste o hârtie sugativă nu lasă urmă, se poate lucra;
b) se frământă în mână un bulgăre din parcelă și i se dă drumul de la 1 metru înălțime:
  • dacă se turtește, este prea umed și se amână lucrarea;
  • dacă se sfărâmă în agregate, se poate lucra;
c) se trage o brazdă și:
  • dacă se varsă în urma plugului, se poate lucra;
  • dacă se lipește de melte și taie brazda sub formă de curele, se amână lucrarea.
Determinarea umidității solului în câmp

Aprecierea aproximativă a gradului de umiditate a solului se face cu degetele, iar dacă prin cădere se turtește are umiditate de 40-50%.
  • Este sol umed când umezește ușor mâna și hârtia și dă senzația de rece la mână. Are umiditate de 36-40%.
  • Este jilav când prin presare umezește hârtia și prin uscare se decolorează. Strâns în mână, formează un bulgăre care prin cădere se desface în agregate. Are umiditate de 25-30%.
  • Este reavăn atunci când în contact cu mâna dă senzația de rece, dar nu umezește hârtia. Are umiditate de 18-25%.
  • Este sol uscat atunci când prin frecare rezultă praf, iar prin umezire se închide la culoare. Are umiditate 15-18%.
Cunoașterea acestora si alte metode dă posibilitatea fermierilor să se orienteze în câmp asupra caracteristicilor solurilor pe care lucrează.

Bibliografie: Popescu Vasile. Metode practice la îndemâna fermierilor. Revista Lumea Satului.

Material realizat de AGROMEDIA, în colaborare cu Andrei Gumovschi, Doctor, conferențiar universitar, expert în agricultură durabilă.
 
loading ...