DOUĂ FEDERAȚII DE ORIGINE AGRICOLĂ AR VREA SĂ PROTESTEZE. Împotriva prețurilor exagerate la Diesel

03 jun 2021
 
Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară (FNPAI), precum și Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) ”Agroindsind”, încă n-au decis forma și locația, dar amenință în cel mai serios mod cu proteste. Probabil iar cu tractoare, probabil iar în capitală, cu sau fără o brazdă trasă în parcul Catedralei. Apropo, autorul acelei brazdei legendare a fost amendat cu 3300 de lei, paguba lui fiind evaluată la 810 lei. Cu 800 de lei ari un hectar, poate chiar mai multe.

De fapt, cel mai mult îi nemulțumește pe agricultori scumpirea galopantă la carburanți. În acea declarație comună de presă, cele două federații, supărate rău,  au solicitat ca prețurile să revină „la normal”, dar și ca autoritățile să facă public raportul elaborat de Consiliul Concurenței, privind activitatea petroliștilor din ultimele luni. «Normal» pentru ei, dar și pentru majoritatea țăranilor din țara aceasta ar însemna «mai ieftin», deci mai aceesibil, motorina de exemplu să coste în jur de 12. Agricultorii au pretenții și față de guvern și nu-i interesează că este unul interimar sau cu toate actele în regulă. Ei spun că executivul ar trebui să acorde facilități și scutiri de impozite. Altminteri, parcăm tractorul în drum.

În comunicat se mai sune că, cităm: „în ultimele 6 luni, benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adecvată din partea ANRE și a Consiliului Concurenței, reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei – fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reieșind din cele expuse, cerem soluţii eficiente pentru agricultori: facilități și scutiri de impozite în perioada lucrărilor agricole”.

În cazul în care crește prețul la motorină, stigă în gura mare, agricultorul, toate cresc în progresie geometrică.  Fermierii atrag atenția că majorarea în lanț a prețurilor la carburanți va provoca creșterea prețurilor la mărfuri și servicii autohtone, preponderent agroalimentare, care va diminua competitivitatea produselor producătorilor moldoveni pe piața internă din Republica Moldova. De asemenea, aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că raportul Consiliului Concurenței pentru Comisia parlamentară economie, buget și finanțe: ”Privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor” are un caracter secret, deși ar putea demonstra/respinge înțelegerea de cartel a petroliștilor.

Conducerea celor două federații nu doar amenință dar și cer.  Cer ca în  în termen de 10 zile, autoritățile să întreprindă următoarele măsuri, în regim de urgență cum ar veni:
– Publicarea Raportului Consiliului Concurenței și aplicarea în caz de necesitate a sancțiunilor față de companiile petroliere;

– Readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă și aplicarea reducerii acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale.

„În caz contrar, ne rezervăm dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței si ANRE, cererea de demisie a conducerii acestora. Solicităm Confederatiei Nationale a Sindicatelor din Moldova, Confederației Naționale a Patronatelor, societății civile suport și susținere a acestei inițiative”, se mai arată în declarația semnată de către Valeriu Mironescu, președinte al FNPAI și Vasile Mămăligă, președinte interimar al FNSAA.
 
 
 
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

DOUĂ FEDERAȚII DE ORIGINE AGRICOLĂ AR VREA SĂ PROTESTEZE. Împotriva prețurilor exagerate la Diesel

DOUĂ FEDERAȚII DE ORIGINE AGRICOLĂ AR VREA SĂ PROTESTEZE

Împotriva prețurilor exagerate la Diesel

DOUĂ FEDERAȚII DE ORIGINE AGRICOLĂ AR VREA SĂ PROTESTEZE. Împotriva prețurilor exagerate la Diesel

loading ...