DOUĂ FEDERAȚII DE ORIGINE AGRICOLĂ AR VREA SĂ PROTESTEZE. Împotriva prețurilor exagerate la Diesel

03 jun 2021
 
Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară (FNPAI), precum și Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) ”Agroindsind”, încă n-au decis forma și locația, dar amenință în cel mai serios mod cu proteste. Probabil iar cu tractoare, probabil iar în capitală, cu sau fără o brazdă trasă în parcul Catedralei. Apropo, autorul acelei brazdei legendare a fost amendat cu 3300 de lei, paguba lui fiind evaluată la 810 lei. Cu 800 de lei ari un hectar, poate chiar mai multe.

De fapt, cel mai mult îi nemulțumește pe agricultori scumpirea galopantă la carburanți. În acea declarație comună de presă, cele două federații, supărate rău,  au solicitat ca prețurile să revină „la normal”, dar și ca autoritățile să facă public raportul elaborat de Consiliul Concurenței, privind activitatea petroliștilor din ultimele luni. «Normal» pentru ei, dar și pentru majoritatea țăranilor din țara aceasta ar însemna «mai ieftin», deci mai aceesibil, motorina de exemplu să coste în jur de 12. Agricultorii au pretenții și față de guvern și nu-i interesează că este unul interimar sau cu toate actele în regulă. Ei spun că executivul ar trebui să acorde facilități și scutiri de impozite. Altminteri, parcăm tractorul în drum.

În comunicat se mai sune că, cităm: „în ultimele 6 luni, benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adecvată din partea ANRE și a Consiliului Concurenței, reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei – fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reieșind din cele expuse, cerem soluţii eficiente pentru agricultori: facilități și scutiri de impozite în perioada lucrărilor agricole”.

În cazul în care crește prețul la motorină, stigă în gura mare, agricultorul, toate cresc în progresie geometrică.  Fermierii atrag atenția că majorarea în lanț a prețurilor la carburanți va provoca creșterea prețurilor la mărfuri și servicii autohtone, preponderent agroalimentare, care va diminua competitivitatea produselor producătorilor moldoveni pe piața internă din Republica Moldova. De asemenea, aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că raportul Consiliului Concurenței pentru Comisia parlamentară economie, buget și finanțe: ”Privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor” are un caracter secret, deși ar putea demonstra/respinge înțelegerea de cartel a petroliștilor.

Conducerea celor două federații nu doar amenință dar și cer.  Cer ca în  în termen de 10 zile, autoritățile să întreprindă următoarele măsuri, în regim de urgență cum ar veni:
– Publicarea Raportului Consiliului Concurenței și aplicarea în caz de necesitate a sancțiunilor față de companiile petroliere;

– Readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă și aplicarea reducerii acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale.

„În caz contrar, ne rezervăm dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței si ANRE, cererea de demisie a conducerii acestora. Solicităm Confederatiei Nationale a Sindicatelor din Moldova, Confederației Naționale a Patronatelor, societății civile suport și susținere a acestei inițiative”, se mai arată în declarația semnată de către Valeriu Mironescu, președinte al FNPAI și Vasile Mămăligă, președinte interimar al FNSAA.
 
 
 
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CONDUCEREA MAIA LA DISCUȚII CU FERMIERII

21 jan 2022

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de RDCR

20 jan 2022

7 ANI DE DCFTA ÎN MOLDOVA: Extinderea listei de produse agroalimentare exportate în UE, primordială pentru ANSA. Detalii

20 jan 2022

DE ACUM ÎNCOLO ANSA VA DECIDE CARE FRUCTE ȘI LEGUME SUNT PROASPETE. Vezi cerințele noi aprobate de Guvern

19 jan 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

DOUĂ FEDERAȚII DE ORIGINE AGRICOLĂ AR VREA SĂ PROTESTEZE. Împotriva prețurilor exagerate la Diesel

DOUĂ FEDERAȚII DE ORIGINE AGRICOLĂ AR VREA SĂ PROTESTEZE

Împotriva prețurilor exagerate la Diesel

DOUĂ FEDERAȚII DE ORIGINE AGRICOLĂ AR VREA SĂ PROTESTEZE. Împotriva prețurilor exagerate la Diesel

loading ...