„EMPOWERING WOMEN HUB NETWORKS” conectează femeile la profesiile din domeniul IT

15 mar 2022

Sectorul TIC din Republica Moldova, care generează cca 7% din PIB-ul țării, continuă să fie slab reprezentat de către femei. Deși joburile în domeniul tehnologiilor informaționale sunt printre cele mai plătite, doar 20% dintre acestea sunt ocupate de femei. De vină ar fi stereotipurile, insuficiența modelelor demne de urmat, munca neremunerată (de exemplu îngrijirea copiilor, treburile casnice) sau pur și simplu teama de a concura într-o industrie dominată de bărbați. Locurile de muncă în domeniul IT sunt tot mai solicitate și există tot mai multe oportunități pentru femeile care dețin cunoștințele necesare să obțină o carieră de succes. Pentru a spori abilitarea economică a fetelor și femeilor a fost lansat proiectul „Empowering Women Hub Networks”.  Acesta va fi implementat de „Seed Forum Moldova”/iHUB, în colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu Proiectul „Tekwill”, susținut de USAID și Suedia.
 
Empowering Women Hub Networks – posibilități extinse pentru fete și femei de a îmbrățișa profesii din domeniul STEM
 
Fetele și femeile din Chișinău, Bălți și Comrat vor avea posibilitate să cunoască domeniul IT și să obțină abilitățile necesare pentru a activa în domeniu.  Prin inițiative speciale, proiectul le va oferi femeilor acces la educație și locuri de muncă mai bine plătite, ele vor fi încurajate să se dezvolte și vor obține mai multe abilități în domeniul antreprenoriatului. De asemenea, proiectul își propune să acorde sprijinul necesar pentru reprofilarea profesională a cel puțin 300 de femei, care, drept rezultat, vor putea obține joburi în companii din domeniul digital sau își vor dezvolta propriile afaceri.
 
Activitățile din cadrul „Empowering Women Hub Networks” vor include:
 
  • deschiderea a două incubatoare de afaceri pentru femei și fete în Comrat și Bălți
  • cursuri de formare în diverse ramuri ale domeniului IT
  • ore de mentorat și sprijin în procesul de învățare
  • participare la programe internaționale de inovare
  • acces la evenimente online de antreprenoriat
  • posibilitate de participare la evenimente comunitare, organizate exclusiv pentru fete și femei ce activează în domenii precum: marketing, design, software, testare, IT și programare
  • etc.
 
Aceste inițiative vor permite identificarea soluțiilor și oportunităților pentru înlăturarea dezechilibrului de gen în domeniul IT din țara noastră. În capitală, la activitățile menționate vor participa cel puțin 400 de femei, care se vor bucura de posibilitățile oferite, iar ulterior, această rețea va contribui la extinderea proiectului la nivel național.
 
În regiunile Comrat și Bălți, cu susținerea proiectului „Tekwill”, va fi facilitat accesul la proiecte de sprijin ale femeilor care activează în domeniul IT și vor fi organizate evenimente de orientare în carieră, hackathoane cu impact regional și vor fi deschise două huburi pentru fete și femei.
Prioritate vor avea, în special, femeile din zonele defavorizate, care vor beneficia de cursuri de specializare, sprijin din partea mentorilor și a comunității, acces la instrumente digitale și spațiu de coworking. Ulterior, beneficiarele vor avea posibilitate să se înregistreze pe platformele internaționale, pentru a se implica în diverse proiecte și pentru a putea contribui la dezvoltarea unor domenii importante pentru economie și societate – „FinTech”, „AgTech”, „HealthTech”, „EdTech”, „DeepTech”, „WineTech”, „FashionTech”. Beneficiarele vor fi asistate de către specialiști, inclusiv la primele oferte de muncă sau oportunități antreprenoriale.
 
Despre „Empowering Women Hub Networks”
 
„Empowering Women Hub Networks” este implementat de SEED FORUM MOLDOVA/IHUB, în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu proiectul TEKWILL, finanțat de USAID și Suedia. Prin oferirea accesului la oportunitățile de dezvoltare, proiectul își propune să contribuie la implicarea mai multor fete și femei în sectoarele promițătoare ale economiei naționale și să creeze platforma necesară pentru asigurarea egalității de gen în IT și a independenței financiare a beneficiarelor.
 
 
 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI A FOST INCLUS ÎN LISTA PRODUSELOR DE PRIMĂ NECESITATE

18 mai 2022

SISTEMELE CENTRALIZATE DE IRIGARE VOR FI MODERNIZATE. Guvernul a aprobat, astăzi, modificări la unele acte normative

18 mai 2022

AM AJUNS SĂ O VEDEM ȘI PE ASTA: Benzina a depășit pragul de 30 de lei

18 mai 2022

UNUL DINTRE CEI MAI MARI PRODUCĂTORI DIN ȚARĂ A SCUMPIT PÂINEA. Urmează majorări și la alte fabrici

18 mai 2022

EȘTI CONSUMATOR DISCIPLINAT - VEI FI PREMIAT! Gala Premiilor EcoLocal revine cu noi categorii de premiere

18 mai 2022

„EMPOWERING WOMEN HUB NETWORKS” conectează femeile la profesiile din domeniul IT

„EMPOWERING WOMEN HUB NETWORKS” conectează femeile la profesiile din domeniul IT

„EMPOWERING WOMEN HUB NETWORKS” conectează femeile la profesiile din domeniul IT

loading ...