“GĂLĂGIE” LA PIAȚA AVICOLĂ: Au apărut în vânzare primii pui, rățuște și boboci. Cât costă și cum și cum își justifică avicultorii prețurile

29 mar 2021

La piaţa avicolă din Chișinău au apărut în vânzare primii puișori, rățuște şi boboci. Comercianţii se plâng că vânzările sunt proaste. Și asta pentru că seceta din anul trecut și-a spus cuvântul în cazul majorării prețurilor la  furaje și creşterea păsărilor acasă cam bate la buzunar. Dacă în 2020 porumbul şi grâul furajer costa, în medie 2 lei şi, respectiv 2 lei şi 50 de bani kilogramul, acum ambele pot fi cumpărate cu cel puţin 3 lei mai scump.
 

Sergiu Căpățînă din satul Ratuş, raionul Criuleni, crește păsări de mai bine de zece ani. Bărbatul spune că tot mai puţini oameni vor să cumpăre pui, chiar dacă preţurile au rămas, practic, aceleaşi ca şi anul trecut.
 
“Mâncarea este foarte scumpă. Dacă anul trecut mâncarea furajeră era 5 lei, anul acesta coastă 8,9 lei per kilogram”, a menționat vânzătorul, Sergiu Căpățînă.
 
Bărbatul se teme că nu-şi va scoate nici măcar banii pe care i-a investit. Dacă în alţi ani vindea, în medie, până la 400 de pui pe zi, acum vinde cam câte 70.
 
“Ramura avicolă a scăzut. Investiţii am făcut, dar venituri nu vom avea. Păsările care nu o să le vindem, o să le creştem şi o să vindem carnea”, a menționat el. Alți comercianți susțin că puii și bobocii costă la fel ca anul trecut – de la 32 de lei până la 35 de lei. Un pui de o zi costă nouă lei, iar cei de două luni sunt vânduţi cu 35 de lei. Răţuştele sunt comercializate cu 30 lei, iar bobocii cu 40 de lei.
 
Unii gospodari spun că anul acesta îşi vor cumpăra mai puţine orătănii pe lângă casă, pentru că nu prea au cu ce le hrăni. Ei se plâng că anul trecut, bobocii de o zi costau 30 de lei și că mai bine procură păsări gata crescute. Cei mai optimiști au subliniat însă că sunt gata să scoată din buzunari bani pentru 50-60 de păsări.
 


Sursa: publika.md
loading ...