SPECIALIȘTII ÎN AGRICULTURĂ:” Fermierii trebuie să planteze soiuri noi de caise și piersici, rezistente la intemperii”

17 jun 2020

 
 Anul acesta este încă o lecție pentru agricultorii moldoveni. Intemperiile din această primăvară au demonstrat că multe soiuri de caise și piersici nu rezistă schimbărilor bruște a vremii, iar din această cauză au de pierdut pomiculturii. Specialiștii din domeniul agricol afirmă că demult nu s-au mai înregistrat astfel de pierderi, iar antreprenorii trebuie să cultive soiuri de piersici și caise mai rezistente la înghețuri și boli. Mai ales că fructele pot fi destul de rentabile atât pe piața locală, cât și pe cea externă.
 
 
Afacerea cu piersici si caiși poate aduce un venit destul de bun, însă în ultimul timp roada este afectată de temperaturi scăzute. În caz de vreme bună, caisul poate să producă la sezon fără irigare până la 12 tone de roadă. Prețul de realizare depinde de perioada de maturitate a fructelor. Acesta poate ajunge până la 20 de lei, iar când recolta este mai multă, prețul este de până la 12 lei pentru un kilogram. În ultima perioadă, se plantează mai puțini piersici, deoarece nu sunt atât de solicitați pe piața din țară și se vând mai greu. La noi, o mare parte din aceste fructe se importă din Grecia și astfel se diminuează prețul de realizare a mărfii noastre, iar producătorii autohtoni nu sunt interesați să producă acest fructe. În același timp, pomicultorii ar trebui să cultive soiuri mai rezistente la intemperii, printre care se numără “ Kyoto”. Cei care au astfel de plantații se pot bucura anul acesta de roadă”, a menționat Ananii Peșteanu, specialist în pomicultură.
 
De asemenea, este recomandată înlocuirea soiurilor de piersici și caise din țară. Sortimentele noi se păstrează mai bine, pe când cele cultivate în Moldova nu au un termen de valabilitatea atât de mare. Conform analizelor, din cauza prețurilor mai mari, în ultima perioadă, fructele autohtone nu sunt atât de solicitate pe piețele externe.
 
“Avem probleme și cu exportul, deoarece pe piața din Federația Rusă se importă caise din Azerbadjian, Uzbekistan și Armenia, unde brațele de muncă sunt mai ieftine și prețul la producție nu este atât de mare, iar noi nu putem concura cu prețul de acolo. Fructele noastre sunt mai scumpe și din acest motiv, în ultima periodă, scade exportul de caiși” a mai spus spus Ananii Peșteanu.
 
Deocamdată, însă soluția pentru fermierii moldoveni rămâne a fi implementarea sistemelor morderne în livezi, cum ar fi cele antigrindină sau anti-îngheț.

 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

MAIA a semnat un Memorandum de colaborare cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România

28 jan 2022

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ȘI BUNE PRACTICI ÎN DOMENIUL ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ȘI ROMÂNIA

28 jan 2022

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce lucrări ai de făcut în luna februarie în fermă

28 jan 2022

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL AGROALIMENTAR DIN MOLDOVA au vizitat fabrica de produse lactate Mugura și complexul agro-turistic Casa Timiș

28 jan 2022

Viorel GHERCIU: „UTA Găgăuzia înregistrează progrese, iar indicatorii ce țin de dezvoltarea agriculturii sunt în ascensiune”

28 jan 2022

SPECIALIȘTII ÎN AGRICULTURĂ:” Fermierii trebuie să planteze soiuri noi de caise și piersici, rezistente la intemperii”

SPECIALIȘTII ÎN AGRICULTURĂ:” Fermierii trebuie să planteze soiuri noi de caise și piersici, rezistente la intemperii”

SPECIALIȘTII ÎN AGRICULTURĂ:” Fermierii trebuie să planteze soiuri noi de caise și piersici, rezistente la intemperii”

loading ...