Anul acesta este încă o lecție pentru agricultorii moldoveni. Intemperiile din această primăvară au demonstrat că multe soiuri de caise și piersici nu rezistă schimbărilor bruște a vremii, iar din această cauză au de pierdut pomiculturii. Specialiștii din domeniul agricol afirmă că demult nu s-au mai înregistrat astfel de pierderi, iar antreprenorii trebuie să cultive soiuri de piersici și caise mai rezistente la înghețuri și boli. Mai ales că fructele pot fi destul de rentabile atât pe piața locală, cât și pe cea externă.
“
Afacerea cu piersici si caiși poate aduce un venit destul de bun, însă în ultimul timp roada este afectată de temperaturi scăzute. În caz de vreme bună, caisul poate să producă la sezon fără irigare până la 12 tone de roadă. Prețul de realizare depinde de perioada de maturitate a fructelor. Acesta poate ajunge până la 20 de lei, iar când recolta este mai multă, prețul este de până la 12 lei pentru un kilogram. În ultima perioadă, se plantează mai puțini piersici, deoarece nu sunt atât de solicitați pe piața din țară și se vând mai greu. La noi, o mare parte din aceste fructe se importă din Grecia și astfel se diminuează prețul de realizare a mărfii noastre, iar producătorii autohtoni nu sunt interesați să producă acest fructe. În același timp, pomicultorii ar trebui să cultive soiuri mai rezistente la intemperii, printre care se numără “ Kyoto”. Cei care au astfel de plantații se pot bucura anul acesta de roadă”, a menționat Ananii Peșteanu, specialist în pomicultură.
De asemenea, este recomandată înlocuirea soiurilor de piersici și caise din țară. Sortimentele noi se păstrează mai bine, pe când cele cultivate în Moldova nu au un termen de valabilitatea atât de mare. Conform analizelor, din cauza prețurilor mai mari, în ultima perioadă, fructele autohtone nu sunt atât de solicitate pe piețele externe.
“Avem probleme și cu exportul, deoarece pe piața din Federația Rusă se importă caise din Azerbadjian, Uzbekistan și Armenia, unde brațele de muncă sunt mai ieftine și prețul la producție nu este atât de mare, iar noi nu putem concura cu prețul de acolo. Fructele noastre sunt mai scumpe și din acest motiv, în ultima periodă, scade exportul de caiși” a mai spus spus Ananii Peșteanu.
Deocamdată, însă soluția pentru fermierii moldoveni rămâne a fi implementarea sistemelor morderne în livezi, cum ar fi cele antigrindină sau anti-îngheț.