„VINUL NOSTRU UIMITOR DE BUN!”. 101 vinificatori sunt în acest week-end în centrul Chișinăului

05 oct 2024
101 de producători de vin, oenologi, pasionați ai vinurilor de calitate, experți din industrie și turiști din toate colțurile lumii s-au reunit pentru a celebra cea de-a XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului! Marcată, în mod tradițional, în primul weekend din luna octombrie, evenimentul reprezintă o ocazie deosebită de a comunica despre cultura vinului, de a explora tradițiile vinicole ale Moldovei și de a savura cele mai bune vinuri din țară!
 
În premieră, evenimentul din acest an se desfășoară cu sloganul „Vinul nostru uimitor de bun” și aduce în prim-plan Vinul Moldovei, produsul mândriei naționale, care ne duce faima în întreaga lume. Sărbătoarea a debutat cu o ceremonie oficială, la care au participat oficiali din țară și invitați de peste hotare.  
 
Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului:
Ziua Națională a Vinului este sărbătoare care ne aduce aminte că vinificația este înscrisă în ADN-ul nostru, este înrădăcinată în tradițiile și istoria neamului. Sectorul vitivinicol este mai mult decât o industrie construită în jurul Vinului Moldovei, este legătura dintre trecut și viitor, este esența națiunii noastre, care își exprimă caracterul și creativitatea prin fiecare pahar de vin. Ajunsă la cea de-a XXIII-a ediție, Ziua Națională a Vinului a devenit cel mai important eveniment turistic al anului, drept pentru care a obținut și premiul de „Magnet al Regiunii”, deoarece are potențialul de a atrage zeci de mii de oaspeți din toate colțurile lumii. Suntem singurii din această parte a Europei care dedicăm vinului o asemenea sărbătoare grandioasă. Și pe bună dreptate! Vinul Moldovei este cel mai reprezentativ ambasador al țării noastre peste hotare, care, an de an, urcă ferm în clasamentul țărilor fruntașe de pe harta vitivinicolă a lumii.


 
Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova:
Sunt nespus de onorat să particip la această aniversare, la cea de-a XXIII-a ediție. Este o cifră impresionantă și vreau să spun cu toată fermitatea că acest eveniment a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova, atât pe interior, cât și pe exterior. Ambasadorii noștri, vinificatorii, faceți un lucru extraordinar. Moldova a ajuns, într-o perioadă foarte scurtă, să capete un renume și un loc pe harta vinificației la nivel global.
 
Vladimir Bolea, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare:
Vinurile din Republica Moldova ne-au adus și recunoaștere internațională. Investițiile făcute de vinificatorii în tehnologie au dus la o calitate desăvârșită a vinului nostru și avem deja mii de medalii de aur și argint, pe care agricultorii noștri, vinificatorii și viticultorii noștri, le-au câștigat la diferite concursuri internaționale prestigioase, lucru care confirmă incontestabil calitatea vinurilor din Republica Moldova și, în mod implicit, a tehnologiilor, a oamenilor care produc aceste vinuri. Din respect și din interes pentru a dezvolta această ramură, Ministerul Agriculturii, începând cu anul 2025, va contribui, prin programe de subvenționare, la Programul Național de Dezvoltare a Agriculturii, cu 300000 lei subvenție la hectar nou-înființat de viță-de-vie cu soiuri autohtone.


 
La ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului mai sunt prezenți numeroși oficiali străini de rang înalt, precum Ministrului Agriculturii al Lituaniei, Kęstutis Navickas, Ministrul Agriculturii al Letoniei, Armands Krauze, dar și Zeinah Salahi, Director Interimar al misiunii USAID în Moldova.
 
În prima zi a evenimentului, Oamenii Vinului, cei care au jucat un rol esențial în dezvoltarea sectorului vitivinicol, au fost recunoscuți și premiați pentru succesele lor și pentru eforturile depuse în promovarea Vinului Moldovei. 
 
Astăzi, 5 octombrie, și mâine, 6 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale, vizitatorii pot participa la ateliere interactive din cadrul Școlii Vinului, unde pot învăța despre arta degustării vinurilor, spumantelor și divinurilor, despre asocierea corectă a bucatelor, semnele de calitate ale Vinului Moldovei, precum și informații utile despre soiurile indigene și cele de selecție nouă moldovenească. De asemenea, timp de două zile, vizitatorii au ocazia să exploreze „Curtea Țărănească”, unde meșteșugarii locali demonstrează tehnici tradiționale de olărit, sculptură în lemn, țesutul covoarelor și desen în vin. Agenda culturală include spectacole de muzică tradițională, susținute de ansambluri etno-folclorice din diverse regiuni, alături de artiști consacrați care vor încânta publicul. 
 
Ziua Națională a Vinului 2024 este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova și Ukraine-Moldova American Enterprise Fund. Acest moment de sărbătoare nu ar fi posibil fără contribuția valoroasă a partenerilor noștri instituționali, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Parteneri principali: maib și Mastercard.
 
AGROMEDIA este partener media al evenimentului.
loading ...