1 MAI ÎN MOLDOVA ȘI ÎN LUME: O zi dedicată celor care muncesc

01 mai 2025
În fiecare an, la 1 mai, este marcată Ziua Internațională a Muncii – o sărbătoare cu rădăcini istorice adânci, ce amintește de lupta muncitorilor pentru drepturi și condiții de muncă echitabile. Ziua Muncii nu este doar un prilej de odihnă sau manifestări sociale, ci și o recunoaștere a contribuției esențiale a celor care muncesc zi de zi pentru a susține economiile și comunitățile din care fac parte.
 

Originea sărbătorii de 1 mai

Ziua de 1 Mai își are originile în mișcările sindicale din Statele Unite ale Americii, în special în protestele din Chicago, din anul 1886, unde muncitorii au cerut ziua de muncă de opt ore. Mișcarea a fost urmată de manifestații, represiuni și chiar victime, dar a deschis drumul către un nou statut social al lucrătorului.
 
Astăzi, 1 Mai este o zi liberă oficială în peste 80 de țări. În Europa, Asia, America Latină și Africa, este marcată prin mitinguri, parade sau evenimente culturale, fiind un simbol al solidarității internaționale a clasei muncitoare. Țări precum Germania, Franța, Italia, China, Brazilia sau Rusia celebrează această zi prin acțiuni care variază de la picnicuri și marșuri până la festivaluri tematice și activități în aer liber.
 
În Republica Moldova, 1 Mai este zi liberă legală și este, de obicei, o ocazie pentru ieșiri în familie, activități în natură sau participarea la evenimente organizate de autorități sau sindicate. În marile orașe, pot avea loc concerte, târguri sau manifestări sociale dedicate muncitorilor din toate domeniile.
 
Totuși, pentru o parte importantă a societății, 1 Mai nu este o zi de repaus. Fermierii, legumicultorii, apicultorii și toți cei care trăiesc din și pentru pământ își continuă munca, pentru că natura nu ține cont de sărbători. În plin sezon agricol, 1 Mai înseamnă semănat, îngrijirea culturilor, muncă în stupină sau pregătiri pentru recoltare.
 
 
loading ...