1 MILION DE LEI – Acesta este prejudiciul cauzat de hidrocentrala de la Pistruieni, Telenești. De caz se va ocupa Procuratura

12 jul 2022
Peste un milion de lei, acesta este prejudiciul material cauzat mediului de hidrocentrala din localitatea Pistruieni, raionul Telenești. Potrivit, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, toate datele au fost transmise la Procuratură pentru a stabili cine se face vinovat.

În urma mai multor sesizări din partea locuitorilor din satele Brânzeni, Căzănești, Negureni, Țânțăreni și Codru Nou din Raionul Telenești cu privire la scăderea apei în Răut și pieirea în masă a peștelui, Inspectoratul Pentru Protecția Mediului a inițiat mai multe controale.

Direcția Control Resurse Cinegetice și Piscicole din cadrul Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, în baza ordinului nr. 152-D din 06.07.2022, a inspectat râul Răut, sectorul dintre satul Pistruieni r-nul Telenești și în aval până la satul Căzănești r-nul Telenești.

La faţa locului, s-a constatat pieirea în masă a peștelui în râul Răut în aval de Hidrocentrala funcțională amplasată pe terenul satului Pistruieni, r-nul Telenești.Au fost numărați și identificați pești și alte organisme acvatice morți:
  1. Caras argintiu(Carassius gibelio) – 698 exemplare;
  2. Babușcă (Rutilus rutilus) – 4 exemplare;
  3. Boarță (Rhodevs amarus) – 48 exemplare;
  4. Obleț (Alburnus alburnus) – 56 exemplare;
  5. Murgoi bălțat (Psevdorasbora parva) – 16 exemplare;
  6. Scoica de lac (Anodonta cygnea) – 37 exemplare;
  7. Melc de apă (Lymnaea stagnalis) – 6 exemplare.
În urma cercetării, a fost încheiat un proces-verbal de cercetare la fața locului, în cadrul căruia au fost fixate toate cele constatate.

Astfel, în conformitate cu prevederile Anexei nr. 2 al Legii nr. 149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul şi piscicultura, prejudiciul constituie 1053000 lei. Potrivit IPM, au fost audiați mai mulți martori pe faptul pieirii în masă a peștelui și a altor hidrobionți în râu, din declarațiile cărora rezultă că este din cauza blocajului intenționat a fluxului de apă din râul Răut de către factorii de decizie a Hidrocentralei din satul Pistruieni. Acest fapt a adus la secarea completă a apei din râul Răut timp de mai mult de două ore pe sectorul în aval de barajul Hidrocentralei din satul Pistruieni, și până în satul Căzănești.

De asemenea, de la martorii oculari au fost ridicate și anexate la materialele în cauză fotografii care demonstrează faptul că apa râului Răut era secată complet. Materialele au fost expediate către Procuratura Generală, pentru a identifica persoanele vinovate, cu urmări ireparabile şi atragerea lor la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.

1 MILION DE LEI – Acesta este prejudiciul cauzat de hidrocentrala de la Pistruieni, Telenești. De caz se va ocupa Procuratura

1 MILION DE LEI – Acesta este prejudiciul cauzat de hidrocentrala de la Pistruieni, Telenești

De caz se va ocupa Procuratura

1 MILION DE LEI – Acesta este prejudiciul cauzat de hidrocentrala de la Pistruieni, Telenești. De caz se va ocupa Procuratura

loading ...