13 SOIURI NOI DE POMI FRICTIFERI ÎN LIVEZILE DIN R. MOLDOVA! Caisul „Lady Cot” cu actele în regulă

04 mar 2021

Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova a fost completat cu alte 13 soiuri de pomi fructiferi, care vor fi plantați cu încredere în livezile fermierilor noștri. Printre acestea, și caisul „Lady Cot”, considerat unul dintre cele mai profitabile soiuri, fructul căruia dispune de proprietăți gustative excelente.
 
Eugen Bumacov, șeful Departamentului Agrobusiness din cadrul Asociației Moldova Fruct, a comunicat pentru AGROMEDIA că au fost înaintate cereri către instituțiile de resort pentru 40 de soiuri de pomi fructiferi, dintre care doar 13 au fost acceptate.
 
 “Lista a inclus cireșe, mere, prune și caise. Din cele șase tipuri de caise, pentru care am solicitat acreditarea și includerea în Catalog, doar una a fost acceptată și trecută în registrul oficial al soiurilor de plante”, a precizat sursa.
 
Este vorba despre „Lady Cot”, testat anul trecut într-o gospodărie agricolă din satul Mândrești, raionul Telenești. Producătorul, despre care a scris și portalul nostru (mai multe AICI), deține 14 hectare de livadă de cais, inclusiv plantație intensivă, cu soiuri moderne. Adrian Caldare, reprezentantul companiei, a menționat că adoptarea soiurilor noi a fost determinată de intențiile pentru a începe exporturi în țările membre ale UE, cum ar fi în Italia, Polonia sau România, unde consumatorii sunt obișnuiți cu anumite tipuri de caise. Totodată, soiurile noi au intrat în rod, iar în anul trei de plantare, au circa 15 kg de caise pe pom, comparativ cu soiurile tradiționale care încep a fructifica după patru sau chiar cinci ani. În plus, copacii înfloresc mai târziu decât cei tradiționali, iar acest lucru exclude riscul de a îngheța primăvara.
 

Soiul este unul mediu-târziu, cu particularități deosebite precum perioada de maturare, auto-fertilitate și aspectul fructului. Pomul are o crestere semi-erectă, cu o vigoare bună. Fructul are o formă ovală, dimensiuni mari, de o culoare roșu foarte inchis. Pulpa este  fermă, dulce și aromată. 
 
În acest an va continua testarea pentru alte 9 soiuri de caise: “Pinkot”, “Pricia”, “Farlis”, “Alice Col”, “Anegat”, “Digat”, “Gilgat”, “Iziagat” și “Jengat”.

13 SOIURI NOI DE POMI FRICTIFERI ÎN LIVEZILE DIN R. MOLDOVA! Caisul „Lady Cot” cu actele în regulă

13 SOIURI NOI DE POMI FRICTIFERI ÎN LIVEZILE DIN R

MOLDOVA! Caisul „Lady Cot” cu actele în regulă

13 SOIURI NOI DE POMI FRICTIFERI ÎN LIVEZILE DIN R. MOLDOVA! Caisul „Lady Cot” cu actele în regulă

loading ...