14 TONE DE STRUGURI CU PESTICIDE ȘI NITRAȚI AU FOST RETRAȘI DE PE PIAȚĂ. Alte 4 tone de pepeni galbeni au fost transformate în biogaz

02 sep 2022
14 tone de struguri, 10 tone de prune uscate, 4 tone de carne de pui, o tonă și jumătate de produse de cofetărie și alte produse alimentare neconforme au fost retrase de pe piață, iar un lot de pepeni galbeni a fost transformat în biogaz. Toate, în luna august, la solicitarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Inspectorii din cadrul aparatului central al ANSA, în comun cu Direcțiile Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor, au efectuat mai multe controale planificate și inopinate în sectorul produselor alimentare de origine animală și nonanimală.

În timpul acestora, s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator în cadrul Programului de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine animală și nonanimală pentru anul 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, inclusiv privind prezența de reziduuri de pesticide și nitrați, precizează ANSA.

Ca urmare a neconformităților constatate au fost întreprinse următoarele măsuri:

Restricționarea și interzicerea introducerii pe piață pentru următoarele loturi:
  • 1 lot de caise uscate (import) - 2000 kg;
  • 1 lot de prune uscate – 10100 kg;
  • 1 lot de produse de cofetărie – 1518 kg;
  • 1 lot de struguri - 14000 kg.
  • 1 lot de produse lactate (unt) - 7000 kg
  • 1 lot de carne de pui – 4200 kg
  1. Nimicirea unui lot de pepeni galbeni (import) 4000 kg - metoda folosită transformare în biogaz.
  2. Un lot de lapte praf (350 kg) – utilizat condiționat în calitate de ingredient pentru hrana de animale.
  3. Nimicirea unui lot de peste 30.000 ouă de găina (prezența Salmonella Enteritidis în fecale).
În acest context, Agenția vine cu recomandarea de a procura produse alimentare doar din locuri autorizate/înregistrate de către Agenție.

Comercianții trebuie să dețină acte prin care să confirme calitatea și inofensivitatea produselor alimentare pe care le comercializează și la solicitare să le poată prezenta consumatorului.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 26 46 43;
Linia Verde: 0 800 800 33;
Viber: 067675544;
e-mail: sesizare@ansa.gov.md.
loading ...