INCENDII DE VEGETAȚIE ÎN MAI MULTE LOCALITĂȚI DIN ȚARĂ. 166 ha de teren au fost distruse

15 aug 2023
În ultimele 24 de ore pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 76 cazuri de lichidare a focarelor de ardere a vegetației. Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale, pe parcursul zilei de 14 august, flăcările au compromis în total 166 ha de vegetație uscată în mai multe localități din raioanele țării.
 
Mai multe echipe de pompieri au luptat cu focul, care a distrus 50 hectare de vegetație uscată în localitatea Botnăreştii Noi, raionul Anenii Noi. Flăcările au nimicit și 10 construcții auxiliare, aflate în apropierea sectorului de vile.
 
O altă misiune de stingere a focarelor de ardere, a avut loc în raionul Sîngerei, satul Chișcăreni. Aici, pompierii au fost solicitați pentru a lichida un incendiu de vegetație, care s-a produs în pădure. Pentru prevenirea răspândirii flăcărilor, au fost antrenate 4 echipe de pompieri, dar și mijloace tehnice din cadrul autorităților publice locale. În consecință focul a afectat 7 hectare de teren.


 
De intervenția salvatorilor a fost nevoie și în localitatea Hîjdieni, raionul Glodeni, unde arderea a compromis 10 hectare de iarbă uscată. De asemenea, pompierii au stins un hectar de livadă de mere și pere, afectat de foc în raionul Criuleni, localitatea Zăicana.
 
Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 15-21 august, temperatura maximă a aerului va atinge valori termice de +33..+35°C, iar în sudul țării între +33..+36°C.
 
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează repetat populația despre riscul avansat de producere al incendiilor de vegetație, care pot afecta suprafețe extinse de teren, dar și pot duce la pagube materiale în sectorul agricol și locativ.
  • Cetățenii sunt rugați să respecte cu strictețe normele securității și regulile de apărare împotriva incendiilor.
  • Pompierii îndeamnă oamenii să evite utilizarea focului deschis în preajma terenurilor agricole, zonelor forestiere și cele de agrement, precum și în ogrăzile gospodăriilor particulare.
  • Maturii sunt rugați să monitorizeze activitățile copiilor și să le restricționeze jocul cu sursele de aprindere și lichide ușor inflamabile.
  • Lucrătorii sectorului agricol sunt rugați să nu alimenteze tehnica cu carburanți și lubrifianți pe teritoriul terenurilor agricole, ci doar în locuri special amenajate.
  • Fumatul în apropierea terenurilor agricole și spațiilor forestiere este strict interzis.
Condițiile de temperaturi ridicate și umiditate redusă favorizează răspândirea flăcărilor în urma nerespectării regulilor antiincendiare.
 
În situații de urgență oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.
loading ...