Executivul a aprobat Programul național de împădurire, pentru perioada 2023-2032, precum și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia pe perioada 2023-2027. Potrivit oficialilor, până la sfârșitul anului 2032, pădurile trebuie să constituie cel puțin 25% din teritoriul țării.
Proiectul prevede extinderea suprafeței de păduri din țara noastră cu cel puțin 145 de mii de hectare, în următorii 10 ani. Programul va fi finanțat din bugetul de stat și din fondurile partenerilor de dezvoltare.
Programul Național de Împădurire este o prioritate a țării. Împădurirea va preveni degradarea solurilor și alunecările de teren, consolidând stabilitatea ecologică, restabilind calitatea aerului și accesul la apă potabilă în țară. Implementarea programului fiind o parte importantă a eforturilor Republicii Moldova de a reduce efectele schimbărilor climatice și de a trece la un model de dezvoltare economică durabil. Contăm pe sprijinul partenerilor de dezvoltare în acest efort. Soluțiile pentru problemele ecologice pot fi găsite în abordări comune și eforturi solidare, în beneficiul tuturor cetățenilor.
Realizarea acestui program cere implicarea întregii societăți, de aceea fac un apel la solidaritate către tineri, voluntari, organizațiile neguvernamentale și către oamenii din localități să se implice în campaniile de împădurire și de colectare de semințe, care vor fi anunțate de autorități. De asemenea, mă adresez deținătorilor de terenuri publice și private să participe cu terenurile lor în procesul de împădurire. Cu eforturi comune, putem lăsa generațiilor viitoare o țară mai verde, un mediu de trai mai primitor a subliniat președinta Maia Sandu.
Astăzi, suprăfața împădurită a Republicii Moldova constituie 381 mii ha. Potrivit hărții, realizate de Agenția Moldosilva, cele mai mari păduri se atestă în Hâncești, Orhei, Strășeni, Călărași, Ungheni.
Procesul de degradare a pădurilor este păgubos prin faptul că diminuează atât cantitatea, cât şi calitatea beneficiilor pe care acestea le-ar putea oferi populației locale și mediului înconjurător. Stoparea acestui proces are o importanță deosebită pentru protecția mediului și păstrarea biodiversității.