Membrii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) au votat formarea unei structuri comune, marcând o nouă etapă în dezvoltarea domeniului de hidroameliorații agricole din Republica Moldova. Uniunea AUAI „Uniunea ProIrigație” are misiunea de a îmbunătăți cadrul legal în domeniul hidroameliorării și irigațiilor, de a crește capacitatea membrilor de a gestiona eficient sistemele centralizate de irigații și de a atrage investiții pentru sporirea competitivității sectorului.
Dezvoltarea infrastructurii de irigații prin sistemele centralizate de-a lungul râurilor Nistru și Prut rămâne o prioritate pentru Republica Moldova, cu eforturi continue pentru modernizarea stațiilor de irigații. AUAI cu suportul autorităților și a donatorilor internaționali, depune eforturi continue pentru modernizarea și re-echiparea stațiilor de irigații, ceea ce duce la creșterea suprafețelor irigate și utilizarea mai eficientă a resurselor hidrologice.
Diminuarea costului apei și rentabilitatea investițiilor în sistemele de irigații depind direct și de cererea pentru apă, de numărul de membri conectați sau suprafața irigată. În același timp, un factor crucial pentru operarea eficientă a sistemelor de irigații îl joacă capacitatea de management și cunoștințele tehnice de care dispun asociațiile.
Eforturile AUAI au da roade: 10 stații centralizate de irigare au fost reabilitate cu suportul Programului Compact al Statelor Unite ale Americii și re-echipate cu sprijinul USAID Moldova, prin Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală. Numărul AUAI a ajuns la aproximativ 40, iar trei asociații au fost echipate cu panouri fotovoltaice, asigurând astfel 40-100% din necesarul de energie pentru stațiile de pompare.
Inițiativa de formare a “Uniunii ProIrigație” a început la începutul anului 2024, când peste 20 de AUAI s-au întrunit pentru a discuta problemele sectorului. Membrii Grupului de inițiativă au elaborat un Plan de acțiuni și un buget, prezentate în mai 2024 autorităților și donatorilor străini. La Adunarea generală de constituire, au participat și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, care au exprimat susținere și încurajare.
Autoritățile sunt cointeresate în dezvoltarea sectorului de irigații, lucru care necesită un dialog constant cu organizații reprezentative. Înființarea Uniunii AUAI este binevenită. Suntem deschiși pentru conlucrare și avem posibilitatea să contribuim și la interacțiuni cu potențiali parteneri din străinătate pentru preluarea bunelor practici, a menționat Angela Dogotari, Șefa Direcției îmbunătățiri funciare și dezvoltare tehnologică a MAIA.
Valeri Perceamlî, Directorul Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, a punctat:
Suntem deschiși să sprijinim inițiativele AUAI, inclusiv cu suport financiar și ne bucurăm de crearea Uniunii AUAI, care va contribui la reprezentarea membrilor săi și la promovarea interesului sectorial al irigațiilor.
Eugeniu Belîi, Director adjunct al ANIF, a menționat:
Este un pas cu dreptul și dorim ca organizația nou creată să fie de ajutor pentru AUAI. Noi vă vom fi alături în măsura care ne va reveni.
Serghei Leah, AUAI Dubăsarii Vechi, membru fondator, a declarat:
Considerăm că Uniunea AUAI va juca un rol major în reprezentarea intereselor sectorului printr-o comunicare eficientă cu autoritățile și partenerii de dezvoltare internaționali. Uniunea va contribui pe intern la facilitarea schimbului de bune practici între asociații și la atragerea investițiilor.
În prezent, potențialul sistemelor gestionate de AUAI în Republica Moldova este estimat la circa 30,000 ha, dar suprafața irigată este de până la 7,000 ha. Extinderea suprafețelor irigate depinde de un cadru legislativ de susținere, dezvoltarea infrastructurii și capacitatea bună de management – priorități asumate de membrii „Uniunii ProIrigație”.