Recent, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Sergiu Gaibu, în cadrul unui talk-show la unul dintre posturile TV a criticat dur prevederea Legii Comerțului Intern, care obligă magazinele locale „să vândă cel puțin 50% din produsele alimentare agricole autohtone”. Acest act legislativ, intrat în vigoare în luna iulie a acestui an, nu a fost aplicat în practică, întrucât Guvernul nu a adoptat reglementările necesare, anunță AGROMEDIA cu referire la east-fruit.com.
Este vorba în special de criteriile determinante de numărare ale acestor 50% (din volumul fizic al mărfurilor, din sortimentul acestora, din volumul vânzărilor în termeni monetari, din suprafața spațiului de vânzare cu amănuntul etc.). Având în vedere poziția principalului minister al Executivului, a fracțiunii majoritare a parlamentului și a președintei, este foarte probabil ca această prevedere a legii să fie abrogată.
În acest sens, asociațiile moldovenești ale producătorilor de fructe și legume și-au expus opinia care este una negativă. Cei din sectorul pomicol, fermierii care cultivă pomușoare, cartofi și legume sunt cel mai nemulțumiți de perspectiva anulării singurei preferințe în comerțul cu amănuntul local. Acest lucru nu este surprinzător, dat fiind faptul că cel puțin 60% din producția totală de bacifere autohtone și aproximativ 80-90% din legume și cartofi sunt vândute pe piața internă.
Concurența cu produse similare de import, în special pe segmentul vânzării cu amănuntul, este extrem de mare. Astfel, în primăvara și vara acestui an, în majoritatea supermarketurilor din Republica Moldova aproape că nu existau căpșune ambalate de producție locală, deoarece cei mai mari cultivator nu au stabilit parteneriate cu rețelele de magazine privind prețul și termenii de livrare a mărfurilor.
Experții majorității asociațiilor de pomicultori percep perspectivele de anulare a preferințelor producătorilor locali ca „un contraatac al rețelelor de supermarketuri, care au mai multe oportunități și pârghii de lobby”.
Sursa: east-fruit.com