ACORDUL DE ASOCIERE RM-UE: EXPORTURILE CĂTRE EUROPA AU CRESCUT SEMNIFICATIV. Detalii, AICI

29 jun 2021

În ultimii șapte ani, ponderea exporturilor Moldovei către UE a crescut cu 14 puncte procentuale - de la 53% din exporturile totale ale țării în 2014, la 67% în 2020, anunță AGROMEDIA cu referire la infomarket.md.

Cel puțin, așa anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) în contextul celei de-a 7-a aniversări de la semnarea Acordului de asociere RM-UE. S-a constatat și o creștere a numărului companiilor exportatoare în UE, acestea reprezentând peste 70 la sută din numărul total de societăți comerciale exportatoare pe piața comunitară. Există și un top cinci țări în care antreprenorii de la noi au realizat activități de export: România, Germania, Italia, Polonia și Cehia.

Conform datelor MEI, în cei șapte ani UE a sprijinit, prin intermediul Inițiativei EU4Business în Moldova, 19 531 de IMM-uri, ceea ce a generat un venit suplimentar de 345 milioane de euro și a creat 21 930 de noi locuri de muncă, cifra de afaceri a acestora majorându-se cu 14,9%, iar exporturile au crescut cu 3%.

Pe dimensiunea eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie este de menționat că au fost atinse progrese semnificative, fiind promovate acte normative de bază, prin care au fost transpuse directive și regulamente europene. Peste 27 000 standarde europene au fost adoptate de către R. Moldova, ceea ce constituie 100% din totalul de standarde publicate de organizațiile europene de standardizare. Utilizarea acelorași standarde va contribui la facilitarea comerțului și creșterea competitivității produselor și serviciilor pe piața europeană.

În aceeași ordine de idei a fost actualizată Anexa XV la Acordul de Asociere cu privire la eliminarea taxelor vamale, prin care Republicii Moldova i s-au acordat cote tarifare suplimentare. În plus, am obținut dreptul de tranzit și export de produse lactate.
Amintim că Acordul de Asociere RM-UE a fost semnat la 27 iunie 2014 și ratificat în plenul Legislativului de la Chișinău pe 2 iulie 2014. Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere în cadrul ședinței plenare din 13 noiembrie 2014.

infomarket.md
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CONDUCEREA MAIA LA DISCUȚII CU FERMIERII

21 jan 2022

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de RDCR

20 jan 2022

7 ANI DE DCFTA ÎN MOLDOVA: Extinderea listei de produse agroalimentare exportate în UE, primordială pentru ANSA. Detalii

20 jan 2022

DE ACUM ÎNCOLO ANSA VA DECIDE CARE FRUCTE ȘI LEGUME SUNT PROASPETE. Vezi cerințele noi aprobate de Guvern

19 jan 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

ACORDUL DE ASOCIERE RM-UE: EXPORTURILE CĂTRE EUROPA AU CRESCUT SEMNIFICATIV. Detalii, AICI

ACORDUL DE ASOCIERE RM-UE: EXPORTURILE CĂTRE EUROPA AU CRESCUT SEMNIFICATIV

Detalii, AICI

ACORDUL DE ASOCIERE RM-UE: EXPORTURILE CĂTRE EUROPA AU CRESCUT SEMNIFICATIV. Detalii, AICI

loading ...