ACORDUL DE ASOCIERE RM-UE: EXPORTURILE CĂTRE EUROPA AU CRESCUT SEMNIFICATIV. Detalii, AICI

29 jun 2021

În ultimii șapte ani, ponderea exporturilor Moldovei către UE a crescut cu 14 puncte procentuale - de la 53% din exporturile totale ale țării în 2014, la 67% în 2020, anunță AGROMEDIA cu referire la infomarket.md.

Cel puțin, așa anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) în contextul celei de-a 7-a aniversări de la semnarea Acordului de asociere RM-UE. S-a constatat și o creștere a numărului companiilor exportatoare în UE, acestea reprezentând peste 70 la sută din numărul total de societăți comerciale exportatoare pe piața comunitară. Există și un top cinci țări în care antreprenorii de la noi au realizat activități de export: România, Germania, Italia, Polonia și Cehia.

Conform datelor MEI, în cei șapte ani UE a sprijinit, prin intermediul Inițiativei EU4Business în Moldova, 19 531 de IMM-uri, ceea ce a generat un venit suplimentar de 345 milioane de euro și a creat 21 930 de noi locuri de muncă, cifra de afaceri a acestora majorându-se cu 14,9%, iar exporturile au crescut cu 3%.

Pe dimensiunea eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie este de menționat că au fost atinse progrese semnificative, fiind promovate acte normative de bază, prin care au fost transpuse directive și regulamente europene. Peste 27 000 standarde europene au fost adoptate de către R. Moldova, ceea ce constituie 100% din totalul de standarde publicate de organizațiile europene de standardizare. Utilizarea acelorași standarde va contribui la facilitarea comerțului și creșterea competitivității produselor și serviciilor pe piața europeană.

În aceeași ordine de idei a fost actualizată Anexa XV la Acordul de Asociere cu privire la eliminarea taxelor vamale, prin care Republicii Moldova i s-au acordat cote tarifare suplimentare. În plus, am obținut dreptul de tranzit și export de produse lactate.
Amintim că Acordul de Asociere RM-UE a fost semnat la 27 iunie 2014 și ratificat în plenul Legislativului de la Chișinău pe 2 iulie 2014. Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere în cadrul ședinței plenare din 13 noiembrie 2014.

infomarket.md
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

ACORDUL DE ASOCIERE RM-UE: EXPORTURILE CĂTRE EUROPA AU CRESCUT SEMNIFICATIV. Detalii, AICI

ACORDUL DE ASOCIERE RM-UE: EXPORTURILE CĂTRE EUROPA AU CRESCUT SEMNIFICATIV

Detalii, AICI

ACORDUL DE ASOCIERE RM-UE: EXPORTURILE CĂTRE EUROPA AU CRESCUT SEMNIFICATIV. Detalii, AICI

loading ...