AFIDELE, PĂDUCHII PLANTELOR. De ce apar și cum îi combatem?

24 mai 2022
Afidele atacă nenumărate tipuri de plante, de la cereale, la legume și flori, iar dacă nu sunt combătute în mod eficient, pot compromite în mare măsură producția. Din fericire, însă, atacul lor nu este foarte greu de combătut și nici nu trece neobservat, deoarece coloniile sunt vizibile. Cel mai important, atât pentru culturile pe suprafețe mari, cât și pentru grădini de mici dimensiuni, este să acționăm imediat ce afidele și-au făcut apariția, pentru ca insectele să nu aibă timp de înmulțire și să nu provoace pagube însemnate.

Ce sunt afidele?

Cunoscute și sub numele de „păduchi de plante”, afidele sunt insecte hemiptere, adică au aparatul bucal în forma unei trompe (aparat bucal de înțepat și supt), prin care sug elemente nutritive din plante. Fac parte din familia Aphididae, care include câteva zeci de subfamilii.

Păduchii adulți sunt, de regulă, verzi, roșii sau bruni, au, în funcție de specie, o lungime de cca. 1,5 mm și apar atât în forme înaripate, cât și neînaripate. În funcție de specie, corpul afidelor este alungit sau oval, abdomenele sunt întunecate sau deschise. Larvele se aseamănă de regulă cu insectele adulte.

Printre culturile pe care le atacă afidele se numără fasolea, mazărea, sfecla, plantele crucifere, curcubitaceele (castravete, pepene etc.), piersicul, mărul, cartoful, varza, roșiile, floarea-soarelui, grâul, etc.

Simptomele atacului și daunele provocate

Afidele se hrănesc cu seva plantelor. Ele înțeapă cu trompele lor celulele frunzei și sug seva, fapt ce duce la scăderea capacității plantei de a se dezvolta. În același timp, afidele pot transmite boli plantelor. Substanța zaharoasă pe care o lasă în urma lor poate conduce la o aglomerare a ciupercilor, atrage furnicile și duce la inhibarea schimbului gazos, afectând procesul de fotosinteză.

De regulă, grupuri dense de afide se localizează în apropierea principalelor vase care transportă seva în plantă. Totodată, pe frunze apar pete și atrofieri, frunzele se înnegresc și se răsucesc, iar plantele se usucă. Adulții și larvele formează colonii care pot afecta frunzele, florile sau lăstarii.

Cum combatem afidele?

Afidele pot fi combătute eficient cu ajutorul produselor sistemice de protecție a plantelor, dăunătorii preluând substanța activă împreună cu seva elaborată. În același timp, și mijloacele de contact dau rezultate bune. 

Metode tradiționale ce pot fi aplicate pentru combaterea dăunătorului:
  • Stimularea înmulțirii prădătorilor naturali ai afidelor, cum ar fi buburuzele;
  • Înlăturarea și distrugerea prin ardere a plantelor atacate;
  • Spălarea cu un jet de apă puternic – metodă utilă la o populație redusă a dăunătorului;
  • Stropirea plantelor cu apă și alcool sanitar (raportul 1/2). Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului cu afide (se fac stropiri o dată la două zile);
  • Soluție produsă din: 1 litru de apă, o lingură bicarbonat de sodiu, o lingură săpun ras, o lingură ardei iute sau boia (puteți adăuga și usturoi);
  • Unii fermieri susțin că este eficientă infuzia din ardei iute (5-6 ardei la un litru de apă) aplicat o dată la câteva zile pe frunzele atacate.
Tratamentele trebuie aplicate mai ales pe partea dorsală a frunzelor (unde se formează coloniile de afide) pentru a fi eficiente. Este necesară monitorizarea permanentă a culturilor pentru a interveni la necesitate.

Sursa: agro.basf.ro
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

ÎN CURÂND: Dublarea cantității de grâu din rezerva de stat, cheiuri temporare și un nou post vamal. Asta au promis autoritățile exportatorilor de cereale

04 jul 2022

21 DE TONE DE TUTUN – ARSE DINTR-UN FOC. Camionul care le transporta a fost cuprins de flăcări la Edineț

04 jul 2022

METEO. Încă o săptămână de foc. Când sunt prognozate ploi, AICI

04 jul 2022

MATERIAL SEMINCER ȘI FURAJE, PENTRU GOSPODĂRIILE MICI

01 jul 2022

„ACOLO UNDE NU ESTE IRIGARE, E DE PLÂNS”. Recolta de mure – grav afectată de secetă și temperaturile caniculare

01 jul 2022

AFIDELE, PĂDUCHII PLANTELOR. De ce apar și cum îi combatem?

AFIDELE, PĂDUCHII PLANTELOR

De ce apar și cum îi combatem?

AFIDELE, PĂDUCHII PLANTELOR. De ce apar și cum îi combatem?

loading ...